Ciklus britanskog filma o odrastanju sledeće nedelje u Art bioskopu CK13

Od ponedeljka do srede, 27. do 29. juna u Omladinskom centru CK13 će se održati ciklus britanskog filma o odrastanju.

Trodnevni ciklus donosi filmove s kraja prošlog i početka ovog veka. Sve projekcije će počinjati u 21 čas, a ulaz će biti besplatan. Urednik ovog ciklusa je Milan Tica.

Ponedeljak, 27. jun

Akvarijum (Fish Tank, 2009)

U ovom ostvarenju režiserka Andrea Arnold – dobitnica Oskara za najbolji kratki film (Wasp, 2003) – portretiše dezorijentisanu petnaestogodišnjakinju Miju koja živi u jednom stambenom naselju sa nezainteresovanom majkom i mlađom sestrom. Kolotečinu svakodnevnih sukoba, što u porodici, što na ulici, obuzdaće pojava novog majčinog partnera Konora, u kome Mija vidi nešto više.

 Utorak, 28. jun

Lovac na pacove (Ratcatcher, 1999)

Lin Remzi se u Holivudu proslavila naslovima “Moramo da pričamo o Kevinu” i “Zaista, nikada nisi bio ovde”, međutim njen dugometražni debi, film “Lovac na pacove”, predstavlja istinsku sliku njene poetike. Sumorna priča o odrastanju u Škotskoj sedamdesetih sa svetlom uperenim ka dvanaestogodišnjem Džejmsu, koji mora da se suoči sa tragedijom u komšiluku u koju je i sam umešan.

Sreda, 29. jun, 21č

Ovo je Engleska (This is England, 2006)

Režiser Šejn Medouz kroz film o dvanaestogodišnjem otpadniku Šonu koji se sprijatelji sa grupom skinheda daje delom autobiografski, istovremeno komičan i bolan prikaz detinjstva u Jorkširu osamdesetih. Film postavlja teška pitanja o odrastanju, prijateljstvu i nacionalnom identitetu.