Ciklus filmova o odrastanju

Art bioskop CK13 poziva sve zainteresovane na ciklus filmova posvećen odrastanju. Urednik ovog ciklusa je Miloš Miletić, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Predstavljanje sveta iz perspektive deteta je notorno teško u bilo kom kreativnom mediju. U filmu, pored poznatog problema režije kada su glumci upravo deca, postoji i pitanje pristupa, budući da se predstavljanje dece veoma razlikuje od nostalgičnih portreta nevinosti, do mračnih uznemirijućih i košmarnih vizija.

Ovaj ciklus je posvećen filmovima koji kroz tri veoma različita i autentična vizuelna stila prikazuju svet kroz oči dece.

PROGRAM

Ponedeljak, 21. novembar, 20h
Where is the friend’s house? (1987, 1h 23min)
Prvi deo Kiarostamijeve “Koker trilogije” u kome pratimo osmogodišnjaka Ahmeda koji pokušava da svom drugu vrati svesku koju je slučajno uzeo u školi.

Utorak, 22. novembar, 20h
Ivanovo detinjstvo (1962, 1h 35min)
Prvenac Andreja Tarkovskog, prikazuje život dečaka Ivana, čiji su roditelji ubijeni od strane nacista. U intervjuu iz 1962. Tarkovski je izjavio da je snimajući film želeo da “prenese svu svoju mržnju prema ratu” i da je izabrao detinjstvo “jer je upravo ono najviše u suprotnosti sa ratom”.

Sreda, 23. novembar, 20h
Duh košnice (1971, 1h 37min)
Radnja se događa u španskom gradiću 1940. godine, neposredno posle završetka građanskog rata i uspostavljanja Frankovog režima, te prikazuje život jedne razočarane porodice koja pokušava da se prilagodi novim okolnostima. Kroz ovu poetičnu alegoriju represivnog režima, reditelja Viktora Erisea, pratimo najmlađu ćerku Anu, koja nakon gledanja filma Frankenštajn, počinje fascinirano da povezuje njegovu radnju sa događajima oko nje.