PROSTOR, onlajn veče autorskog filma

Prikazivanje dva filma “Tmina” i “TRI”, autora Luke Bursaća biće održano u subotu 2. maja od 21
čas na zvaničnoj Fejsbuk stranici kreativnog centra PROSTOR.  Film “Tmina” je satirična cyberpunk drama, dok je film “TRI” srednjemetražna doku-fikcija.

TMINA1

“Tmina” je diplomski film Luke Bursaća iz 2014. godine zamišljen kao satirična cyberpunk drama koja spaja dva stila: epohu i futurizam u maniru tzv “ponoćnog filma” koji je kasnije motivisao “okupaciju “ Zvezde.

Radnja prati turbulentnu vezu dvoje mladih krajem devedesetih, kao uvertiru u mračnu budućnost koju svojim odnosom kreiraju. Snimljen studentskim budžetom, uz mladalački entuzijazam cele ekipe, u filmu debituju glumac Nikola Šurbanović i glumica Sonja Kovačević koja je za ovu ulogu nagradjena na 43. FEST-u.

Film “TRI” prati Vladimira Gvojića koji je oduvek imao samo jednu želju, da proba trojku. Srednjemetražni film iz 2013. u docu fiction formatu je svojevremeno izazvao veliku medijsku pažnju što je dovelo do pokretanja disciplinskog postupka protiv Bursaća.

Premijera filma “TRI” je trebalo da se održi u kultnom beogradskom bioskopu erotskih filmova Partizan ali su vlasnici to odbili pa je projekcija pomerena u zgradu Geozavoda što je takodje otkazano samo sat vremena pre početka. Film “TRI” je prikazan i na beogradskom festivalu dokumentarnog filma Beldocks.

TRI-poster

Luka Bursać (1990.) je studirao filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti na kom je i diplomirao dugometražnim filmom Tmina (2014). Bursać je debitovao filmom Afterparti koji je zatvorio 45. FEST na kom je takođe nagrađen kao najbolji debi. Bursać je jedan od pokretača gradjanske incijative „okupacije“ bioskopa Zvezda.

luka-bursac

Program Onlajn veče autorskog filma deo je projekta “Budimo Gradić 2020” podržan od strane
Grada Novog Sada.