Emitovanje koncerta Amire Medunjanin, koji je održan 17. decembra 2015. godine u Sinagogi

Gotovo je nemoguće najaviti i opisati ovu umetnicu, a ne spomenuti njenu iskrenu, otvorenu i duboko emotivnu interpretaciju, kao i toplinu, skromnost i neposrednost u komunikaciji s publikom. Amira Medunjanin već preko dve decenije na poseban način peva sevdalinke, otkrivajući nam njihovo nepresušno melodijsko blago i priče koje čuvaju drevnu tradiciju, a u kojima se, zahvaljujući njenim ubedljivim interpretacijama, svi pronalazimo.
Amira često zalazi i u druge žanrove i sarađuje s brojnim uspešnim muzičarima i ansamblima klasične, džez, etno, pop muzike. Tu su, između ostalih, gitaristi Boško Jović i Ante Gelo, pijanista Bojan Zulfikarpašić, kontrabasisti Zvonimir Šestak i Nenad Vasilić, ansambli kao što su Zagrebački solisti, norveški sastav „TrondheimSolistene“, Vojvođanski simfonijski orkestar, kao i čuveni violista, dirigent i kompozitor Žordi Savalj sa svojim ansamblom.

unnamed (2)
Mnogi od pomenutih muzičara za Amiru nisu samo dugogodišnji profesionalni saradnici, već i iskreni prijatelji.
Ima veoma sadržajan i gust raspored koncerata po čitavoj Evropi, Americi, Australiji i Aziji.
Iako posebno voli London i od prvog koncerta u Barbikan holu juna 2007. svake godine mu se vraća barem jednom, ona ne pravi razliku među publikom. Svakoj se obraduje i svaku duboko poštuje. A svi koji su je slušali, na bilo kojem kraju sveta, doživeli su čaroliju.
Prvi put Novi Sad ju je čuo, zahvaljujući Muzičkoj omladini Novog Sada, 3. avgusta 2012. u u vrtu Srednjoškolskog doma u duu s gitaristom Boškom Jovićem. Dozvoljavajući sebi pristrasnost, smatramo da smo bili privilegovani da prisustvujemo magiji koja se  više nije ponovila.
I svako naredno Amirino gostovanje kod nas je bilo po nečemu posebno. I karte su svakim njenim ponovnim dolaskom sve brže nestajale. Slušali smo je u različitim instrumentalnim kombinacijama – s manjim kamernim formacijama i sa simfonijski orkestrom i u različitim prostorima.
U Sinagogi je prvi put nastupila 17. decembra 2015. godine. Pratili su je Ante Gelo na gitari, Emin Esen na kanunu i Zvonimir Šestak na kontrabasu.
Upravo snimak s ovog koncerta gledaćemo u gore najavljenom terminu.

*Snimak je ostvaren u saradnji s Radio-televizijom Vojvodine, a realizuje se u okviru projekta / akcije I OVO CE PROCI.