Festival srpskog podzemlja u SKCNS “Fabrika”

Festival srpskog podzemlja u SKCNS “Fabrika”

Festival srpskog podzemlja održava se po osmi put, 21. i 22. oktobra, u SKCNS Fabrici, u organizaciji SKCNS, MM Concerts i Serbian Hellbangers. Ovogodišnje izdanje održava se u sklopu programskog luka “Druga? Evropa”, Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Gigstixa, po ceni od 500 dinara po danu, a ista cena biće i na biletarnici Fabrike, tokom trajanja festivala.

Festival srpskog podzemlja ove godine u fokus stavlja strip, kao neizostavni element andergraund kulture. Na festivalu će se tokom oba dana, svojim ponudama i radovima predstaviti brojni strip autori, nezavisni izlagači i vizuelni umetnici među kojima su Bale Bulatović, Čaba Nemet, Nenad S. Lazić, Novica Milivojević, Damir Pavić Septic, Tara Kerac i Miroslav Kostić.

DORDEDUH - FSPVIII

Prve večeri, kao specijalni gost 8. FSP-a, publici će se predstaviti nesvakidašnja umetnička kreacija iz Rumunije – Dordeduh, bend koji je višeslojno povezan sa domaćom andergraund scenom, čiji članovi su na njoj prisutni još od sredine devedesetih godina. Koncert ovog benda je audiovizuelni događaj koji donosi duh prošlosti, vekova zakopanih daleko pre našeg vremena. U pitanju je unikatan spoj duhovne muzike prastare Transilvanije, uz korišćenje autentičnih drevnih instrumenata, prožet neofolk motivima i krunisan mračnim tonovima blek metala. Neosporan kvalitet njihove umetnosti svrstava ih u sve pravce i potpravce, a publiku uvek ostavlja oduševljenu i željnu naredih koncerata.

MARJAN&ŽEŽE - FSPVIII

Isto veče publika će moći da uživa i u dva unikatna živa nastupa domaćih izvođača: Marjan i Žeže će se predstaviti u sklopu svog projekta u kome koriste jedinstveni laserski piano koji je zvučna i vizuelna atrakcija. U kombinaciji sa sintovima, teraminom i raznim gitarskim efektima ovaj dvojac će nas provesti koz ambijentalno putovanje i istraživanje zvuka.

VODEN - FSPVIII

Voden je jednočlani muzički projekat, inspirisan muzikom različitih epoha i žanrova, od antičke do elektro muzike, prožet zvukom gitare. Krajni produkt te kombinacije najsigurnije je opisati kao eksperimentalni. Na nastupu će izvesti neke od pesama sa prvog “The Cult of Deep Waters”, drugog “Dreaming the Unknown” i trećeg albuma “The Trident”.

Drugog dana Festivala srpskog podzemlja 22. oktobra 2022. godine, u SKCNS Fabrici nastupiće bendovi koji do sada nisu nastupali na festivalu. Od sedam bendova samo jedan se vraća na FSP binu!

KRATOM - FSPVIII

Kratom je tročlani post hardcore, post punk/noise/alternative rock bend oformljen u Brutal Studiu u Novom Sadu. Bend je nastao pre dve godine i do sada je objavio jedan EP pod nazivom ” Narcissist”, a trenutno rade na prvom albumu.

TONA - FSPVIII

Posle duže koncertne pauze, Tona se vraća u velikom stilu! Sa obnovljenom postavom i novim albumom koji izlazi u oktobru, baš u vreme nastupa na Festivalu srpskog podzemlja! Svoju dugu odsutnost bend opravdava tajnom turnejom po južnoameričkim džunglama gde su se prepustili čarima lagodnog života. Svako ko ih je gledao uživo zna šta može da očekuje, furioznu mešavinu roka, panka i metala, jednom rečju, seks uživo.

LARSKA - FSPVIII

Larska je kragujevački trio koji kombinuje različite uticaje (stoner, grunge, psych, shoegaze, hardcore, desert rock) u neobičnoj postavci – bubnjevi i dve bas gitare. Njihov masivni zid zvuka uz pregršt upotrebe efekata u osnovi podseća na dobro poznate sastave iz 70ih i 90ih, no Larska uspeva da dokazanim formulama doda lični pečat uz svež i drugačiji pristup. Larska svojim debi albumom “Can’t Steal it“ 2019. pokazuje da ima zreo i izgrađen stil, a pohvale stižu sa svih strana, čemu svedoče brojne strane i domaće recenzije u kojima možete pročitati da je po svim parametrima reč o vrlo kvalitetanom albumu koji je slovio za jednog od domaćih kandidata za album godine, a po Balkanrok redakciji našao se na listi “Top 25 regionalnih albuma 2019.”
PUSTOŠ - FSPVIII

Bend Pustoš je osnovan u martu 2019. godine ali je uživo aktivan tek od avgusta 2021. godine zbog rada na isključivo autorskim pesmama. Ove pesme su pretočene u album prvenac “Suton” koji će na ovogodišnjem Festivalu srpskog podzemlja biti predstavljen publici. Pustoš broji 3 člana koji dolaze iz Inđije i donosi, po njihovom opisu, “epski atmosferični blek metal”.

CLAYMOREAN - FSPVIII

Claymorean je heavy metal bend iz Lazarevca. Bend je nastao 2014. godine i do sada je objavio tri studijska albuma za Stormspell Records: “Unbroken”, “Sounds from a Dying World” i “Eulogy for the Gods”. Muzika benda se može okarakterisati kao spoj klasičnog i power metala, sa mnoštvom doom i epic uticaja. a nedavno je prestižni rok časopis Loudwire svrstao Claymorean u 10 najboljih novootkrivenih heavy metal bendova.

SCAFFOLD - FSPVIII

Scaffold je najstariji, aktivni domaći deathrash metal bend i ove godine slavi 30 godina postojanja. Prošle godine bend je objavio novi studijski album “Codex Gigas” čija je promocija trenutno u toku. Bend je nastupio na drugom po redu Festivalu srpskog podzemlja, a ove godine na njihov trideseti jubilej vraćamo ih na našu binu da još jednom publiku prodrmaju svojim nemilosrdnim i brutalnim metal zvukom.

3 A.M. - FSPVIII

3 A.M. (Tri sata iza ponoći) je muzička grupa ljudi čije se iskustvo proteže do početka devedesetih godina prošlog veka. Vinovnici su brojnih previranja i smena generacija i stilova koji su se nazivali hardcore zyukom, ali su ostali dosledni glavnim odlikama ovog pravca, beskompromisno rokanje i sirova poezija zaodenuta asfaltom. Bend je do sada objavio debi EP pod nazivom “Time for an awakening” a nastup na ovogodišnjem Festivalu srpskog podzemlja biće ujedno i premijerno predstavljanje publici u Novom Sadu.

Satnicu za možete pronaći na OVOM LINKU.