Poklon zahvalnosti novosadskim umetnicima

Zahvalnost novosadskim umetnicima i kulturnim radnicima u penziji koji su svojim radom i zalaganjem doprineli kulturnoj sceni Novog Sada i iza sebe ostavili brojne legate, glavni je motiv za pokretanje akcije podele poklona kao znaka pažnje koju je pokrenula Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Pokloni zahvalnosti novosadskim umetnicima (4)

Partner na ovom projektu je IDEA, sa kojim Fondacija želi da ukaže na solidarnost sa najstarijim sugrađanima koji su kao najugroženija grupa proteklih nedelja bili najduže u izolaciji i u tome istrajali, pokazali strpljenje i ostali u svojim domovima.

„Ljudi i procesi kao temelji i stubovi „novih mostova” projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, uspešne saradnje sa sponzorima, lokalnim proizvođačima, reprezentativnim strukovnim udruženjima, Akademijom umetnosti, izgrađen sistem Kulturnih stanica i Novosadskog volonterskog servisa, kroz znak pažnje i zahvalnosti dokazali su još jednom da kultura nije samo stvaralaštvo, već način života. To uverenje u budućnosti će Novi Sad činiti prestonicom kulture, sa titulom ili posle nje“, rekla je Milana Milovanov ispred projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Pokloni zahvalnosti novosadskim umetnicima (2)

 

Pokloni su sačinjeni od autentičnih domaćih proizvoda koji su deo naše tradicije, a sve artikle proizvode mala preduzeća ili poljoprivrednici, od kojih se dobar deo još uvek izrađuje ručno.

 

„Mi verujemo u ideju da umetnost oblikuje svet u kojem živimo. Zato i jesmo prva kompanija koja je dala podršku Fondaciji „Novi Sad 2021“ i aktivno radila na promociji kulture. I danas smo tu, da u vreme ove pandemije, pomognemo više od 150 umetnica i umetnika koji su svojim delima postali značajni za kulturni život ovog grada”, rekao je Radovan Steljić, regionalni menadžer u kompaniji Mercator-S i dodao da je i sada važno da nastavimo da se pridržavamo svih mera prevencije, jer na taj način zajedno brinemo jedni o drugima.

 

Realizaciji akcije doprineo je i Novosadski volonterski servis, jedan od prvih projekata Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ nastao u saradnji sa OPENS-om, koji je od početka vanrednog stanja uključen u pružanje pomoći i podrške najstarijim sugrađanima, na nivou grada Novog Sada.

Pokloni zahvalnosti novosadskim umetnicima (3)

„Volontiranje je izraz kulture koji postoji u svima nama. U uslovima mira ga praktikujemo i usavršavamo kroz aktivnosti vezanim za mlade, u sportu, kulturi, ekologiji i radu sa osetljivim grupama, dok u vanrednim okolnostima stečena znanja primenjujemo u zajednici i time dajemo najvažniju solidarnu podršku. Novosadski volonterski servis je program svih Novosađana i i zalaganjem dveju evropske prestonice teži da bude društveno nasleđe koje će biti podrška u gradu i nakon isteka titula“, rekao je Vojislav Prkosovački ispred Novosadskog volonterskog servisa.

Pokloni zahvalnosti novosadskim umetnicima (5)

 

Akcija podele poklona umetnicima i radnicima u kulturi koji su u penziji biće realizovana danas i sutra, 7. i 8. maja.