Prve pripreme za dolazak proleća

Novi Sad je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je počeo sa ranim prolećnim košenjem gradskih travnatih površina. Radnici JKP “Gradsko zelenilo” već dva dana kose travu u parkovima, uz glavne gradske bulevare i ulice, i na kvartovskim zelenim površinama. Ovo je prvo od 10 planiranih krugova košenja trave.
“Novi Sad se priprema za dolazak proleća. S obzirom da je zimski period iza nas i sa prvim prolećnim suncem i količinom vlage koja se nalazi u zemljištu, trava kreće da raste i treba je odmah urediti. Ove godine smo pristupili košenju nešto ranije, kako bi naši travnjaci bili uredni već od prvih prolećnih dana. Na većini lokacija u gradu je planirano da u sezoni bude do 10 krugova košenja, kako bi naš grad tokom celog proleća i leta bio lep i uredan. Uz to, ovog proleća, na zahtev gradonačelnika Milana Đurića značajno smo unapredili brigu o drveću uvođenjem novih tretmana crvenim i plavim uljem, koja sadrže insekticide i fungicide i značajno doprinose očuvanju zdravlja drveća u gradu” – kaže Miloš Egić direktor Gradskog zelenila.
“Prilikom redovnog održavanja travnjaka redovnim košenjem potrebno je voditi računa i o očuvanju biodiverziteta u urbanoj sredini. Trava i cveće, kao i biljke koje se sade u javnim parkovima i baštama su važne za živi svet i birane su na način da imaju kontinuitet u cvetanju. Kako bi se sačuvao biodiverzitet u gradovima pristupa se tzv. “mozaičnom košenju”. Prilikom košenja jedan deo zelenih površina se ostavlja nepokošenim radi zadržavanja cvetnog resursa na jednom delu zelene površine. Ovo je važno zato što na gradskim travnjacima raste veliki broj zeljastih biljaka koje su izvor hrane za živi svet” – dodaje Egić.

U Zelenilu ističu da će narednih dana procvetati lale u cvetnim gredicama u centru grada i drugim kvartovima. Tokom jeseni, na više lokacija u gradu, Zelenilo je posadilo 74.000 sadnica proizvedenih u svom plasteniku. Najviše sezonskog cveća čine “dan-noć” (Viola) različitih veličina i boja, zatim “bele rade” (Bellis), odnosno “spomenak” (Myosotis). Posađeno je 44.500 lukovica lala raznih boja, šafrana i narcisa. Dvogodišnje cveće cvetaće sve do proleća, kada će i lale svih boja svojom lepotom obogatiti gradske cvetne površine, žardinjere, parkove i trgove.