U Radosnom detinjstvu komunicira se preko platforme „Umreži se”

Zaposleni u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvov pre nešto više od meseca pokrenuli su internet platformu „Umreži se” u želji da omoguće kvalitetan rad od kuće, neprekidnu komunikaciju, razmenu mišljenja, utisaka i iskustava, te da zaposleni zajedno uče i razvijaju kompetencije u vreme kada su obrazovne ustanove zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

Kako objašanjava rukovodilac pedagoške jedinice Ljiljana Kardelis, tim „Umreži se” čine četiri vaspitačice i jedan roditelj. Ona dodaje da je ideja bila da se kroz inovaciju u obrazovanju i umrežavanju zaposlenih olakša i podrži horizontalno učenje, gde se mogu naći predlozi za aktivnosti za rad od kuće.

– U prvoj fazi realizovan je modul osnove predškolskog programa, a platforma „Umreži se” nudi korisnicima resursni centar u kojem su dokumenta, pravilnici, stručna literatura, kao i forum u kojem zaposleni mogu razmenjivati iskustva, pokretati teme koje su za njih značajne i koje im mogu pomoći u daljem stručnom usavršavanju – kaže Ljiljana Kardelis. – Platformu koristi više od 1.400 vaspitača, stručnih saradnika, medicinskih sestara, a priključili su se i vaspitači iz 14 privatnih vrtića, kao i studenti i profesori Visoke strukovne škole. Pošto je reč o inovativnom korišćenju digitalne tehnologije, naročito kada je u pitanju predškolsko obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na novonastalu situaciju, naši zaposleni su u prilici i da razvijaju i svoje digitalne veštine.

Untitled

Vaspitači „Radosnog detinjstva” su, zahvaljujući društvenim mrežama i platformi „Umreži se”, u stalnom kontaktu s mališanima i njihovim roditeljima, te mogu da nastave projekte koji su započeti pre zatvranja obrazovnih ustanova.

– Putem „Fejsbuk” grupe „U susret promenama”, koja je nastala pre uvođenja novih mera, a koja se sad pokazala kao izuzetno korisna, u stalnoj smo vezi s roditeljima i decom, dok vaspitači putem „Viber„ grupa dobijaju povratne informacije u vidu slika, crteža, tekstova dece – pojašnjava LJiljana Kardelis, dođući da je novonastala situacija ipak donela nešto dobro – podigla saradnju Predškolske ustanove i roditelja na viši nivo.

Nakon što je proglašeno vanredno stanje, na platformi je otvoren „Kutak za roditelje” gde se može pristupiti različitim sadržajima, poput radio-emisije „Čarobni ključić”, predlozima za igru s porodicom, biblioteci, savetima i preporukama koje su pripremili vaspitači, medicinske sestre – vaspitači, stručni saradnici da bi porodicama olakšali boravak kod kuće u vreme izolacije. Osim toga, na sajtu se može naći i slikovnica za decu koju je osmislila sestra za preventivnu zdravstvenu zaštitu LJubinka Vujić, a povodom Svetskog dana zdravlja.

pu-radosno-detinjstvo-ns-890x395_c

– Jedan od zanimljivih sadržaja je radio-emisija „Čarobni ključić” – ističe Ljiljana Kardelis, dodajući da je ideju za emisiju dala njena koleginica Jelena Vukas. – Emisija se može pratiti ponedeljkom i petkom od 8 časova, traje oko 30 minuta i dostupna je preko „Jutjuba”. Materijali se prikupljaju od dece, roditelja, kao i vaspitača, koji ih prosleđuju na imejl-adresu „Radosnog detinjstva”, vodeći računa o zaštiti privatnosti. Mališani mogu da uživaju u pesmama, pričama, recitacijama, pozdravima koje šalju njihovi vršnjaci, dok roditelji mogu čuti predloge socijalne radnice Zorica Pajantić koja nastoji da da korisne savete o tome kako se što lakše suočiti s različitim izazovima, a da bi se obezbedila što podsticajnija porodična atmosfera koja je važna za razvoj i vaspitanje dece.

Izvor: “Dnevnik