Delo koje pogađa u srž – više od deset hiljada Novosađana udahnulo „Karminu Buranu”

Delo koje pogađa u srž – više od deset hiljada Novosađana udahnulo „Karminu Buranu”

Tačno u 20 sati Novim Sadom odjeknula je „Fortuna”, pesma koja čini okosnicu monumentalnog dela Karla Orfa „Karmina Burana”, u izvođenju četiri stotine muzičara. Više od deset hiljada Novosađana, sa velikim uzbuđenjem, pratilo je ovaj spektakl na platou Srpskog narodnog pozorišta, pozdravljajući tako umetnost, ali i Hor i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, kao i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”.

Maestro Aleksandar Kojić istakao je višestruki značaj velikog okupljanja na Pozorišnom trgu jer je posle pandemije, ovo prvo izvođenje na otvorenom.
„Izveli smo jedno od najpoznatijih dela klasične muzike, jednu kompoziciju koja vrlo direktrno komunicira sa publikom. Ovo je kompozicija koja pogađa u srž, oba orkestra su je izvodila više puta i sada smo se sjedinili i udružili naša znanja, volju i energiju”, istakao je Kojić, dok je solista Vasa Stajkić dodao:
„Volim da vidim publiku koja nije redovna u pozorištu, koja zastane i pokaže svoje interesovanje i ovo je dobar način da se priđe toj publici koja ne dolazi tako često u pozorište. Volim svaki takav izazov”, rekao je Stajkić.

Major Nikola Živković, načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” ističe da ovaj ansambl uvek sa velikim zadovoljstvom nastupa u Novom Sadu.
„Sa velikim zadovoljstvom smo prihvatili poziv SNP-a da zajedno izvedemo „Karminu Buranu”. Simbolično smo večeras napravili višestruku interakciju, kako sa publikom tako i mi međusobno, ansambli. Sa SNP-om smo u dogovorima da napravimo jedan dugoročni sporazum, tako da se nadam, da ćemo češće gostovati u Novom Sadu, ali i u drugim gradovima i da ćemo zajedničkim snagama izvoditi velika dela”, rekao je Živković.

Kada je reč o velikim planovima SNP-a, upravnik SNP-a Aleksandar Stankov rekao je da kao primer dobre prakse, u poslednje dve godine, izlazak iz sale SNP-a se pokazao kao izuzetno dobar i blagorodan za publiku.
„Ovo je period kada se realizuju neki ranije dogovoreni projekti. Večeras sa gotovo 400 umetnika novosadskoj publici poklonićemo jedno veliko umetničko delo. Sledeće Opera priprema Bizeovu „Karmen”, a Drama priprema „Mefista”, tako da SNP nastoji da ove godine bude lider, upravo u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture”, ističe Stankov.

„Karminu Buranu” Karla Orfa, uskoro će imati priliku da sluša i beogradska publika.