Devedesete: neočekivano nasleđe Novog Sada

Devedesete: neočekivano nasleđe Novog Sada

U okviru programskog luka Seobe biće predstavljen projekat „Devedesete: neočekivano nasleđe Novog Sada”, u vidu „street art“ izložbe na nekoliko javnih lokacija u Novom Sadu.

Projekat podstiče stvaranje prostora za diskusiju, razmenu, vrednovanje i tumačenje još uvek nedefinisanog i nedovoljno vidljivog nasleđa nastalog u periodu ratova, migracija, kriza i otpora. Uključivanjem različitih zajednica, a ne isključivo stručnjaka zaposlenih u institucijama, kako je najčešće slučaj, projekat prepoznaje zaboravljeno, nevidljivo, disonantno, nepoželjno, a u isto vreme aktuelno nasleđe devedesetih.

Izložba počinje 1. februara a završava se 28. februara.

Na radionici će najpre biti mapirani prostori značajni za pamćenje događaja i fenomena iz ovog perioda istorije Novog Sada. Radionica će se voditi po metodologiji „World Cafe“, odnosno biće organizovan neformalni razgovor sa građanima Novog Sada koji će omogućiti prikupljanje većeg broja sećanja (pa i različitih sećanja na isti događaj), kao i lociranje različitih mesta u gradu koja su značajna za ovaj period.

Prostori definisani tokom razgovora biće oživljeni umetničkim intervencijama „street art“ umetnice Jane Danilović. Stoga će izložba na otvorenom, tokom februara meseca 2022. godine, predstaviti radove bazirane na prikupljenim iskustvima. Ona će omogućiti da se čuje glas marginalizovanih grupa koje su bile deo ovog turbulentnog perioda.

Mesto održavanja: Javne lokacije u gradu