Tribina “Niste sami” održana u Novosadskom kulturno-obrazovnom krugu

Tribina “Niste sami” održana u Novosadskom kulturno-obrazovnom krugu

Druga  tribini u ovoj godini u okviru kampanje “Niste sami” koja za cilj ima prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom, održana je u petak, 17. septembra u prostorijama Novosadskog kulturno-obrazovnog kruga.

“Kampanja “Niste sami” počela je u oktobru 2018. godine , u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Tokom te godine kampanja je realizovana u okviru 6 tribina u 6 gradova Srbije, dok smo tokom  2019. godine održali 12 tribina.

U 2020. godini sa kampanjom “Niste sami” obilazili smo srednje skole I obraćali  se direktno onima koji su ciljna grupa kampanje, a to su mladi ljudi, u ovom slučaju, srednjoškolci. Održali smo ukupno 7 tribina.

Sa kampanjom nastavljamo I u ovoj godini.” Izjavila je Maja Mišković, koordinatorka kampanje.

Na jučerašnjoj tribini u Novosadskom kulturno-obrazovnom krugu prisutnim đacima obratili su se: Natalija Lazić,  pozorišni producent, majka Jovane, devojke sa autizmomIMG_2516

“Život sa detetom sa autizmom u najmanju ruku je specifičan I podrazumeva angažman I slogu čitave porodice. Stavovi ljudi prema nama I našoj Jovani vremenom su se menjali, moram da priznam na bolje. U početku smo se suočavali sa velikim stepenom nerazumevanja okoline, koja je često ignorisala postojanje naše ćerke Jovane, koja je srednje od troje dece. Ali mi smo se potrudili da prepoznamo Jovanine talente I ona je sada mlada žena koja je, bez obzira na autizam, sa svoje 23 godine održala svoj prvi solisticki koncert, u Muzeju narodnog pozorista u Beogradu.” Ponosno je istakla Natalija.

Bojana   Božić, dizajner odeće, tekstila i enterijera, poslednjih par godina uspešno se bori sa anksioznim poremećajem I depresijom.

“Moja borba sa anksioznošću I depresijom traje 10 godina, tokom kojih su se smenjivala različita stanja moje svesti. Najteže je bilo u početku, dok sam odlazila od lekara do lekara I niko nije mogao da mi kaže šta mi je, a ja sam znala da zdrava nisam. Trnovit je bio taj put do uspostavljanja same dijagnoze. Ovoj kampanji sam se priključila, jer smatram da bolesti mentalnog zdravlja ne smeju biti tabu tema, niti se ovakve priče smeju gurati pod tepih. Recite kako se osećate I šta vas tišti, uvek će se naći neko da vas sasluša.” Ističe Bojana.

IMG_2533

Aleksandar Plavšić, volonter Centra ” Srce ”

“Jedan od osnovnih principa rada Centra Srce jeste da mi ne dajemo savete. To zvuči  kontraintuitivno, ali sa tim pristupom mi želimo da stvorimo atmosferu prihvatanja I neosuđivanja, I kada se osoba, mozda I po prvi put nađe u takvoj atmosferi, često doživi jednu vrstu katarze. Bitno je da ih neko prihvata I validira sa njihovim problemom baš onakve kakvi jesu. Do nekih zaključaka, uvida I rešenja često dođu oni sami tokom razgovora sa nama, koji se najčešće završavaju sa hvala na savetu, iako im savet niko dao nije. Važno je saslušati.” Ističe Aleksandar.

Tribinu organizuju kompanija Color Media Communications i Udruženje za kulturu, turizam i medije Petrovaradin medija, uz podršku  Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Grada Novog Sada – Gradske upravu za privredu i kompanije Telekom Srbija.