“Novi svet 021” u saradnji sa udruženjem „Svici u mraku“ oraganizuje humanitarnu predstavu u Pozorištu mladih

“Novi svet 021” u saradnji sa udruženjem „Svici u mraku“ oraganizuje humanitarnu predstavu u Pozorištu mladih

Udruženje “Novi svet 021” u saradnji sa udruženjem „Svici u mraku“ oraganizuje humanitarnu predstavu u Pozorištu mladih i sva sakupljena sredstva doniraće se u svrhu izgradnje inkluzivnog kampa.

Da bismo vam približili ideju inkluzivnog kampa i samu humanitarnu predstavu razgovarali smo sa Bojanom Krčmarom iz Novog sveta 021, i tako nešto više saznali kako o predstavi tako i o ideji kampa.

Šta je inkluzivni kamp?

“Sama reč inkluzija znaci prihvatanje, uključivanje, pa iz toga proizilazi da je inkluzivni kamp kamp u kojem su svi prihvaćeni, uključeni i dobro došli! Sada se postavlja pitanje zašto inkluzivni kamp. E sada, u našoj zemlji se često organizuju kampovi, radionice i dešavanja sličnog karaktera, ali na malo od njih mogu da se uključe deca ili osobe sa smetnjama u razvoju. Kao razlog tome se obično navodi to da roditelji nisu spremni da puste svoju decu bez nadzora, velikoj većini dece treba individualna podrška za boravak na takvom mestu i izvođenje aktivnosti, ne spremnost organizatora i osoblja da preuzmu odgovornost i jos mnogi drugi, te samim tim, oni ostaju isključeni i lišeni takvih aktivnosti.”

FB_IMG_1652183927440

Koji je cilj kampa?

“Kampovi su mesto gde se upravo radjaju nova prijateljstva, jača se osećaj zajednistva, zajednickog rada, osećaja odgovornosti, osamostaljivanja.. pa iz toga polazi ideja da se napravi jedan inkluzivni kamp, za osobe i dečicu sa smetnjama u razvoju. Dakle, primarni cilj kampa bi bio uključivanje dece i osoba sa poteškoćama u aktivnosti svakodnevno života, sportsko-rekreativne aktivnosti, igrovne i okupacione aktivnosti, a negde sekundarni cilj kampa jeste roditeljski predah, da roditelji imaju jedan dan, jedan vikend kada su njihova deca na kampu, sigurna, obezbeđena, da organizuju neke svoje aktivnosti.”

Koji su benefiti kampa?

“Veliki su zaista benefiti ovakvih mesta.
Samo jedni od njih jesu boravak u prirodi, aktivnosti organizovane od strane defektologa i ljudi koju su stručni, osposobljeni za ovakav vid organizacije. Druzenje, poboljšanje motorickih sposobnosti,socijalizacija dece i mladih, druženje, organizovanje slobodnog vremena, učenje kroz igru. Nadalje su to prednosti osamostavljivanja, samim tim i povećanja nivoa samopuzdanja, kada nešto sami naprave, kada nečemu doprinesu, kada su oni aktivno uključeni u neke aktivnosti… i posle svega, najveća prednost jeste njihovo lepo i kvalitetno provedeno vreme, zabava i osmeh na licima.”

FB_IMG_1652211507699

O predstavi.

Tezga je humanitarna predstava koja ima za cilj prikupljanje sredstava za izgradnju kampa za decu sa poteškoćama u razvoju. Ovaj dramski komad je autorsko delo glumca Mikice Petronijevića i govori o šumadiskom seljaku Tijosavu koji je poslednji stanovnik svoga sela.On je neoženjen i sam.
Pošten i naivan u svojoj dobroti. Želeci da uhvati korak sa svojim životom on srlja iz greške u grešku, i tako rasprodaje sve…
Kuda će ga to odvesti, hoće li biti srećniji? Da li je danas zaista sve na prodaju, pa čak i ljudska duša ?

U predstavi igraju :
Tijosav – Mikica Petronijević
Đavo – Petar Mitić
Duša – Milica Petronijević

Više informacija možete naći na Facebook nalogu Novi svet 021.