Počela manifestacija „Antićevi dani“

Počela manifestacija „Antićevi dani“

Manifestacija „Antićevi dani“ koja se ove godine održava po 16. put, pod sloganom „Bluz garavih sokaka“ svečano je otvorena danas, u Gradskoj kući uručenjem nagrade ovogodišnjem laureatu Blagoju Bakoviću za knjigu poezije „Nije to moja voda“. Manifestaciju je otvorio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je tom prilikom istakao da će se Grad, uvek truditi da manifestacija „Antićevi dani“ ima podršku i da nikada ne izgubi svoj sjaj, nego da bude bogatija, sadržajnija kako bi se što većem broju ljudi približili lik i delo jedinog i neponovljivog Mike Antića.

“Njegovo ime se izgovara sa velikim poštovanjem, ali istovremeno i sa toplinom, a mi Novosađani, reklo bi se, to činimo i sa velikom zahvalnošću, jer je najveći deo života proveo baš u našem gradu, i večno utkao svoj duh u „Srpsku Atinu“. Izložio je nesebično svoju emociju na videlo celom svetu, iz najskrivenijih delova srca i uma,  i pomogao nam da osvetlimo i osvestimo naše skrivene delove duše. Malo je za jednu takvu veličinu bilo da se izrazi samo kroz reči, pa je neretko posezao za slikarskom četkicom i novinskim stranicama. Od ranog detinjstva on je, prvo kroz lektire, onda i druge knjige, bio naš vodič u svet drugarstva, prvih zaljubljivanja, ali i podstrekač ljubavi prema domovini, rodnom mestu, zaljubljenik u svet kao takav – u život. A i dalje je on taj isti svetionik života generacijama koje tek stasavaju. Hvala mu na svemu što nam je ostavio u amanet. Čestitam ovogodišnjem dobitniku nagrade „Miroslav Antić” za najbolju knjigu poezije objavljenu u prethodnoj godini i želim mu, da nadahnut Mikinim delima, nastavi da tka svoje, autentične stihove” – rekao je Dalibor Rožić.

Publici su se na svečanosti takođe obratiti direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović,  zamenica direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković , predsednik stručnog žirija Miroslav Aleksić i nagrađeni pesnik Blagoje Baković, a muzičke numere izveli su članovi grupe „Kal“. Program celokupne manifestacije koja će trajati do 20. marta dostupan na sajtu Kulturnog centra Novog Sada na linku https://www.kcns.org.rs/najave/16-anticevi-dani-bluz-garavih-sokaka-13-0….