Barcelona Gipsy balKan Orchestra na svetskoj turneji

Barcelona Gipsy balKan Orchestra na svetskoj turneji

Posle niza atraktivnih muzičko-scenskih nastupa, izvanredni sastav iz Barselone ponovo kreće na svetsku turneju, a jedna od stanica biće i Novi Sad pa će tako Novosađani i Novosađanke ponovo imati priliku da slušaju primamljive ritmove planetrano popularnog benda Barcelona Gipsy balKan Orchestra koji će nastupiti na SPENS-u 27. maja 2023. godine.

Prodaja ulaznica počela je na celokupnoj prodajnoj mreži Gigs Tix-a, kao i na njihovom sajtu.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra specifičan je i prepoznatljiv jer se kroz njihovu muziku mogu čuti čarobni tonovi džeza, romske, klezmer i druge vrste muzike, a uticaje crpi iz tonova Istočne Evrope, Južne Amerike, Španije i Bliskog Istoka. Njihova izvedba čuvene romske pesme Đelem, đelem na Jutjub platformi broji preko 10 miliona pregleda. I sami članovi benda potiču sa različitih krajeva sveta, a u sastav uključuju i nomadske, rotirajuće muzičare. Ovaj internacionalni bend obišao je ceo svet svojim nastupima, a naredne 2023. u maju napraviće nezaboravnu turneju a njihovim ritmovima niko neće moći da odoli.

Sedište benda je u Barseloni i trenutno nastupa sa osmoro članova na bini: Margerita Abita (vokal, Italija), Pere Nolasc (violina, Katalonija), Fernando Salinas (harmonika, Španija), Julien Čanal (gitara, Francuska), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija) i Stelios Togjas (perkusije, Grčka,) Xavi Pendón (klarinet, Španija). Ivan je rođeni Beograđanin koji već skoro dve decenije živi u Barseloni i sa svojim prijateljima čini bend Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

318063972_720161846135972_2238731321698764188_n

Ovaj bend je krajem 2020. objavio album “Nova Era” sa novom pevačicom Margeritom Abitom poreklom sa Sicilije, sa kojom je objavio obradu “dragulja” balkanske muzike Marijo deli bela Kumrijo i čuvenu pesmu Silvane Armenulić Ciganine sviraj, sviraj.

Za ovu priliku, pridružiće im se Borislav Bora Dugić, poznati srpski muzičar, flautista koji je prepoznatljiv širom sveta. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i ovoga puta sa njim će biti i njegov saradnik, srpski harmonikaš Boban Prodanović.