Održana jubilarna 10. regionalna gastronomska konferencija ,,Food Talk“ pod sloganom „Ono si šta jedeš“

Održana jubilarna 10. regionalna gastronomska konferencija ,,Food Talk“ pod sloganom „Ono si šta jedeš“

Na Salašu 137 u Čeneju, održana jubilarna deseta po redu Regionalna konferencija posvećena hrani i vinu „Food Talk“ pod sloganom „Ono si šta jedeš“. Konferenciju organizuje Udruženje građana The Best Fest uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i partnersku podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu, kompanije Imlek i Gold drink sa brendom VODAVODA I Gorki list.

Konferencija se održava od 2013. godine u Novom Sadu, posvećena je gastronomiji i okuplja nekoliko stotina učesnika, predavača i izlagača iz čitavog regiona.

Robert Čoban je, ispred organizatora, istakao da u regionu raste broj ugostiteljskih objekata, hotela i restorana, ali da je nedostatak radne snage očigledan i demografska struktura ne podmiruje potrebe postojeće turističke infrastrukture, kao i da se ,,uvozi” radna snaga, što je jedna od ključnih današnjih tema.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević učestvovao je na svečanom otvaranju i sa prisutnima podelio predstojeće planove i koncepte budućih konkursa i mera podrške koje sprovodi Sekretarijat sa ciljem unapređenja svih segmenata oblasti turizma, prevashodno u AP Vojvodini.

,,Održavanje svih manifestacija na teritoriji AP Vojvodine je veoma značajno, jer se na taj način razvija turizam. Današnji događaj je jedan od najboljih načina da razmenimo iskustva sa regionom i više od toga. Vojvodinu doživljavamo kao svet u malom i imamo sa čim da se ponosimo, hranom, pićem, dušom ljudi koji ovde žive. Oni koji su posetili Vojvodinu žele da se vrate i iskustva su nam veoma dragocena, sa kojima ćemo još više obogatiti našu turističku ponudu i prikazati je svetskom turističkom tržištu”, rekao je Ivanišević.

,, Prostor za unapređenje gastro ponude je Vojvodini je veoma velik. U Vojvodine se nalazi, recimo, oko 150 vinarija, otud i mogućnost da se razvijaju vrhunska vina. Imamo veliku paletu tradicionalnih jela i proizvoda, ali je to potrebno promovisati. Stoga ćemo do kraja godine raspisati konkurs za uvođenje besplatnog interneta na određenim turističkim destinacijama u jedinicama lokalne samouprave kojim ćemo pomoći što bolju promociju destinacije i dostupnost potencijalnom turisti”, dodao je sekretar Ivanišević, istakavši da je velika prednost naše zemlje bezbednost koju turista oseća boraveći u Srbiji i AP Vojvodini, kao i veoma prijatan utisak o tzv. ,,velikim porcijama” hrane u ugostiteljskim objektima.

4204

Član Gradskog veća za privredu, Milorad Radojević je naglasio da Grad Novi Sad intenzivno radi na novim konceptima turističke ponude i nastoji da je obogati iz godine u godinu.

,,Trideset odsto turista od ukupnog broja koji dolaze u Novi Sad, a koji su obuhvaćeni anketom, kažu da dolaze upravo zbog gastronomije. Kao grad se trudimo da podržavamo male proizvođače hrane i pića, pre svega organsku proizvodnju i već imamo tri proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, a od prošle godine smo počeli da podržavamo i preradu na malim gazdinstvima, kako bi svoje proizvode ponudili na tržišu, posebno u restoranima na teritoriji Grada Novog Sada”, istakao je Radojević.

Tokom šest panela interesantnih naziva, svoje znanje i iskustvo predstavila su poznata imena i eminentni stručnjaci iz sveta gastronomije, kao i regionalni stručnjaci koji diktiraju trendove u proizvodnji hrane i vina.

Tokom pauze za ručak, gosti konferencije imali su priliku da uživaju u raznovrsnim trpezama koju su pripremali: gostujuća zemlja Meksiko – za čiji meni je bila zadužena supruga ambasadora Meksika u Beogradu, gospođa Eun Hai Kim, dok je Vojvođanski sto pripremao domaćin konferencije, Salaš 137. Trpeza gostujuće destinacije ove godine je pripala “Ukusima Deliblatske peščare”.