Kineski festival svetla u Novom Sadu

Kineski festival svetla u Novom Sadu

U Limanski park u Novom Sadu stigle su nove igre svetlosti koje je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan, donoseći duh tradicije i simbolike drevne Kine, i koje će tu biti postavljene sve do 13. februara 2022.godine.

“Evropska prestonica kulture je ponosna na prijateljstvo sa svim narodima i državama, pa tako i sa našim kineskim prijateljima, sa kojima dočekujemo novu lunarnu godinu, koja će, kako kažu, biti stabilna, ali i dinamična. “-rekao je gradonačelnik koji je otvorio manifestaciju.

20220131_195531

“Nama je cilj da to iskoristimo i da stalno napredujemo. Srećan sam što je postavka svetlosnih ukrasa svake godine veća i bogatija, a verujem da ćemo uskoro imati ceo Limanski park pokriven instalacijama koje pokazuju čelično prijateljstvo naroda Srbije i Kine. Raduje me godina pred nama i svima nam treba optimizam koji ovaj festival najavljuje.”-dodaje gradonačelnik grada Novog Sada.

Kako navodi osnivač festivala Slobodana Trkulje, u Limanski park u Novom Sadu i na Sava Promenadu ispred Galerije u Belgrade Waterfront-u stižu nove igre svetlosti koje je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan, donoseći duh tradicije i simbolike drevne Kine. Limanski park u Novom Sadu svetleće kao nikada do sada uz dva kineska zmaja, životinjsko carstvo, magične jelene, čarobne ribe i mnoge druge atraktivne svetlosne instalacije. Ulaz za posetioce festivala je besplatan, a lampioni će biti paljeni svakog dana u 17 časova.

20220131_192920 (1)

“Kao jedan od kulturnih poslenika zajedno sa svojim kolegama ulažem napore za jačanje saradnje između Srbije i Kine. Novi Sad je jedan od retkih gradova u Evropi čiji će građani i posetioci moći da uživaju u igri svetla, a uveren sam da će festival doprineti zbližavanju naroda koje veže tradicionalno prijateljstvo. Bez obzira na udaljenost naših zemalja, večeras u istoj svetlosti i radosti dočekujemo kinesku novu godinu, godinu vodenog tigra” – rekao je Slobodan Trkulja.

20220131_195509

Festival organizuje Balkanopolis centar za modernu tradiciju, pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Grada Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Beograda i podršku ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji.