Novosadska premijera filma “Pucnji u Marseju”

Novosadska premijera filma “Pucnji u Marseju”

Dva dana nakon godišnjice atentata na kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, novosadska publika imala je priliku da premijerno pogleda dokumentarno igrani film “Pucnji u Marseju” u režiji Gordana Matića.

Film je zasnovan na francuskom sudskom procesu teroristima koji su bili saučesnici Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika VMRO i glavnog atentatora na našeg kralja i na ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua. Glavna dramaturšku liniju čini odnos tužioca i odbrane – upoznajemo teroriste Zvonimira Pospišila, Mija Kralja, Ivana Rajića, njihove advokate Obana i Debona, kao i glavnog tužioca Rola.

Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju ali i epilogu po evropski mir.

Photo031
Foto: Milan Babic Pixels studio

“Hteli smo da izgleda kao dokument tog vremena, neka vrsta direktnog prenosa. Glavni razlog zašto je crno beli film, priča je takva i boja bi smetala. Dogovor sa direktorom fotografije Diletom Ivanovićem je da bude kontrast, ako ste primetili da ima i sive boje. Likovi su takvi, i onda bi uz karatker i tu estetiku i naraciju išlo da svi optuženi, sudije, advokati i ostatak sudnice budu totalni kontras. Videli ste oštre senke, preko blica i u pozadini a to se mnogo lakše postiže u crno beloj estetici.”- govori reditelj Gordan Matić.

Na pitanje kako je došlo do podele uloge reditelj govori: “To je već bio moj plan dok smo Vladimir Andrić i ja pisali scenario, to su ljudi sa kojima sam ja već radio, ne volim ja kastinge ukoliko ne mora, ima malo njih sa kojima prvi put radim ali znao sam već ko su.”

Photo067
Foto: Milan Babic Pixels studio

U kombinaciji sa pseudo-dokumentarnim segmentima u boji, u kojima akateri tragičnog događaja gledajući u kameru objašnjavaju atmosferu tog vremena i saznanja do kojih su naknadno došli, nastao je film nesvakidašnje strukture.

“Cela ideja je bila da se dešava u sudnici i da nemamo ni jedan eksterijer, sem dokumenatrnog snimka ubistva. Ima i takvih filmova nije ovo prvi film koji se radi na ovu temu. I mi smo bili inspirisani glumački na taj period crno belog filma i sudskih drama.”- govori glumac Vladimir Aleksić.

Photo051
Foto: Milan Babic Pixels studio

“Dok sam čitao scenario kroz glavu mi je prolazilo koliko je sve povezano, da to nije atentat nekog pukog idealiste ili teroriste i da ima širu sliku i kako je tim pucnjem otvorena strahota Drugog svetskog rata, i koje su sve slike umešane, i iz kog ugla sve taj događaj sve može pogledati. I zbog tog jednog značaja koji priča nosi sa sobom jako sam srećan što sam deo tog projekta, ne samo sa umetničke strane, već i zbog istorijskog značaja.”- Vladimir Aleksić.

Film je snimljen u rekordnom roku, a snimanju filma prethodilo je skoro 5 godina istraživačkog rada po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije.

Glumačku ekipu čine Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Aleksić, Tamara Krcunović, Jovo Maksić.

Film se nalazi na redovnom repertoaru bioskopa Arena Cineplex

Autor: Stojan Ćutilo

Foto: Milan Babic Pixels studio