Original Enigma VoicesAntropoceno – muzički projekat dvojice članova čuvenog sastava Gotan ProjectBilja Krstić i Bistrik orkestar, japanska umetnica Kaori Ito, potom Bogdan Ranković i novosadski muzički sastav „Etnoforija”, kao i regionalni savremeni pisci Damir Karakaš, Darko Cvijetić i Kristian Novak stižu u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture, u okviru aktuelnog programa „Seobe duša”, na Novosadskom sajmu.

Program „Seobe duša”, koji kroz književnost, izvođačku i vizuelnu umetnost i teatar preispituje pozitivni uticaj migracija, kao deo programskog luka „Seobe”, u okviru Evropske prestonice kulture, počeo je 3. marta i do sada je predstavio publici pisce Rumenu Bužarovsku, Miljenka Jergovića, Dejana Tiaga Stankovića, paralelno sa tradicionalnim Sajmom knjiga, ali i japanskog kantautora Miyavi-a, sastav Barselona Gipsy balKan Orchestra, izložbu „Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu”, čiji je nosilac Gradska biblioteka u Novom Sadu i koja traje sve do 13. marta i druge sadržaje.

Barselona Gipsy Balkan Orchestra foto NSEPK V. Veličković (3)

Na Međunarodni dan žena nastup dobitnice francuskog Ordena umetnosti i književnosti – ulaznice za nastup u prodaji: 1 + 1 gratis 

Danas, 8. marta, u okviru programa „Seobe duša” predstaviće se čuvena japanska plesačica i koreografkinjaKaori Ito, dobitnica Ordena umetnosti i književnosti (Ordre des Arts et des Lettres), koji dodeljuje francusko Ministarstvo kulture. Kaori Ito stiže uz podršku EU Japan Festa i JapanCommittee i nastupa sa Bogdanom Rankovićem i novosadskim sastavom „Etnoforija” od 20 sati, u Hali 1 Novosadskog sajma. Uz kupljenu ulaznicu za nastup japanske plesne umetnice Kaori Ito sa Bogdanom Rankovićem i „Etnoforijom” obezbeđena je još jedna ulaznica gratis. 

Migracije iz ugla savremenih autora – stižu Karakaš, Novak i Cvijetić 

Već danas, 7. marta, na programu „Seobe duša” predstaviće se savremeni regionalni pisac Damir Karakaš od 18 časova u Master hali Novosadskog sajma, jedan od dobitnika ugledne italijanske književne nagrade „Premio ITAS del Libro di montagna” za roman „Sjećanje šume, a nakon toga publika će imati priliku da pogleda predstavu „Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije” udruženja „Šmiranti” i umetničkog tima iz italijanske partnerske organizacije „Policardia Teatro”, na čelu sa rediteljem Andreom Moretijem, od 20 sati u Hali 1 Novosadskog sajma. Pored Karakaša, „Seobe duša obeležiće i dolazak dobitnika brojnih književnih nagrada, Kristiana Novaka i Darka Cvijetića, čiji je roman prošle godine bio u finalu izbora za NIN-ovu nagradu. Oni će se publici predstaviti 9. marta, Novak od 18 sati, a Cvijetić od 19 časova, takođe u Master hali Novosadskog sajma. Na istom mestu, scensko čitanje knjige Mihaela Martensa „U požaru svetova: Ivo Andrić – jedan evropski život”, koje potpisuje Muharem Bazdulj, publika će slušati 8. marta od 16 časova.

Miyavi foto NSEPK V (2)

Muzički program 10, 12. i 13. marta  

Bilja Krstić i Bistrik orkestar nastupaju u okviru  „Seoba duša 10. marta, dok će Antropoceno – projekat dvojice članova čuvenog sastava Gotan Project, Kristofa Milera i Eduarda Makarofa, pionira u umetnosti spajanja tradicionalnog tanga i modernog popa uz elektronsku muziku, biti predstavljen 12. marta, a uvod u njihov nastup biće performans rumunske plesne škole „Tango Timisoara”. Dobitnici više od 100 platinastih nagrada širom sveta, Original Enigma Voices, prvi put stižu u Novi Sad, gde će u okviru „Seoba duša” nastupiti 13. marta, i to uz gradski orkestar Camerata Novi Sad. Svi koncerti počinju u 20 sati u Hali 1 Novosadskog sajma.

Marokanski bend Chalaban iz Mađarske, koji dolazi uz podršku Ambasade Kraljevine Maroko u Srbiji, nastupiće 9. marta u 20 sati, a u okviru Karnevala obrednih povorki10. marta od 11 sati, biće organizovan dečiji maskenbal, a zatim i koncert gostujućih trupa iz zemlje i inostranstva, 11. marta od 18 sati.

Ulaznice za sve koncerte, osim za nastup benda Chalaban gde je ulaz slobodan, zainteresovani mogu kupiti na prodajnim mestima Gigstix-a ili onlajn, putem sajta gigstix.com, kao i na ulazu Novosadskog sajma. Organizatori mole sve posetioce da nose maske i drže propisanu distancu. Zeleni sertifikati nisu potrebni, a maske će biti deljene i pri ulasku na događaje. 

Partner programa „Seobe duša” je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije „Globos” osiguranje i „Dijamant” DOO. Programski luk „Seobe” jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.