Lana Zorjan – Novosađanka koja Osvaja Svetsku Scenu Klasične Muzike

Lana Zorjan – Novosađanka koja Osvaja Svetsku Scenu Klasične Muzike

U svetu klasične muzike, gde notni listovi postaju portali ka izražavanju umetničke duše, Novosađanka Lana Zorjan se izdvojila kao mlada virtuozkinja koja je nedavno osvojila najprestižnije priznanje u svetu klasične muzike – International Classical Music Award – Discovery Award. Ova mlada violinistkinja, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, time se vinula medu najsvetlijim zvezdama globalne muzičke scene.

Lana, koja trenutno studira pod mentorstvom renomiranog profesora Stefana Milenkovića, stala je na vrhunac svetskog klasičnog muzičkog priznanja za umetnike mlađe od 18 godina. Ovaj izuzetni uspeh čini je jedinom dobitnicom ovog prestižnog priznanja iz Srbije, a ponosno predstavlja svoj grad, Novi Sad, i zemlju u globalnom muzičkom svetu.

International Classical Music Award – Discovery Award dodeljuje se talentovanim mladim umetnicima širom sveta, bez obzira na izabrani instrument. Ovo priznanje nije samo pečat za dosadašnje dostignuće, već i potvrda za sjajnu karijeru koja se tek nazire pred ovom talentovanom violinistkinjom.

Odluku o dodeli nagrade donosi žiri sastavljen od muzičkih kritičara iz 19 zemalja, predstavnika državnih medija, a sam proces glasanja odvija se tajno. Lana Zorjan postala je prva osoba iz Srbije koja je zaslužila ovo posebno priznanje u kategoriji Discovery Award, što samo potvrđuje njen jedinstveni talenat i doprinos svetu klasične muzike.

Svečana dodela nagrade zakazana je za 12. april u sali Palau de la Musica u Valensiji, gde će Lana, uz pratnju simfonijskog orkestra, izvesti Ravelov “Cigana”. Koncert će biti prenošen uživo od strane Deutsche Wele, pružajući širom sveta priliku da uživa u izvođenju ove izuzetne mlade umetnice.

Osim muzičke proslave, Lana će imati priliku upoznati svoje velike idole, renomirane svetske violiniste Hilary Hahn i Renauda Capucona. Ovaj susret ne samo da obećava jedinstveno iskustvo za mladu umetnicu već dodatno naglašava njen veliki doprinos klasičnom muzičkom svetu.

Uzbudljiva muzička karijera Lane Zorjan tek započinje, i svi smo s nestrpljenjem iščekujemo nove čarolije koje će doneti svetu klasične muzike. Lana Zorjan je svakako postala svetla tačka i inspiracija budućim generacijama mladih umetnika u Srbiji i širom sveta.