Profesor Vladimir Bajić nagrađen prestižnom nagradom “Ranko Radović” za seriju “Graditelji Novog Sada”

Profesor Vladimir Bajić nagrađen prestižnom nagradom “Ranko Radović” za seriju “Graditelji Novog Sada”

U svečanoj atmosferi Kolarčeve zadužbine u Beogradu, profesor Vladimir Bajić iz Novog Sada nedavno je ponosno primio Nagradu “Ranko Radović” za 2023. godinu. Ova prestižna nagrada koju dodeljuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), priznanje je za izuzetan doprinos u oblasti savremenog arhitektonskog stvaralaštva, teorijskog rada i multimedijalnog istraživanja.

Vladimir Bajić je nagrađen za svoj izuzetan rad na TV serijalu “Graditelji Novog Sada”, koji je emitovan na Televiziji Vojvodine. Kroz ovu seriju, prof. Bajić je spojio svoju stručnost kao istoričar po diplomi, sa strašću kao ljubitelj istorije umetnosti. Već tokom rada na prvoj epizodi, fascinacija arhitekturom je postala očigledna, a triling izazova prerastao je u trogodišnji proces stvaranja, istraživanja, maratonskih snimanja i neprospavanih noći.

“Nove epizode ‘Graditelja Novog Sada’ stižu sredinom januara 2024. godine na oba televizijska kanala RTV-a, donoseći još jedno uzbudljivo poglavlje u ovoj izuzetnoj seriji”, najavio je prof. Bajić.

Profesor Bajić ističe da ključni faktor uspeha serije leži u odličnoj saradnji sa Televizijom Vojvodine i Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, posebno ističući doprinos istoričara umetnosti Vladimira Mitrovića. Sa više od tri decenije iskustva u proučavanju istorije arhitekture Novog Sada i Vojvodine, Mitrović je bio ključni stručni saradnik na scenariju serije.

Nagrada “Ranko Radović” osnovana je 2006. godine u čast Ranka Radovića, jednog od najvećih srpskih arhitekata i profesora arhitekture. Udruženje ULUPUDS, uz podršku eminentnih institucija kao što su Univerzitet u Beogradu, Arhitektonski fakultet, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, Inženjerska komora Srbije i Radio-televizija Srbije, godišnje dodeljuje ovu prestižnu nagradu.

Pored svojih dostignuća, Vladimir Bajic se ističe i kao kompozitor i pesnik. Aktivan je i kao član benda “Hirurgija”, gde je do sada objavio tri albuma. Njegova višestruka umetnička aktivnost čini ga izuzetno značajnim doprinositeljem kulturnoj sceni Srbije.