Osmogodišnji Novosađanin Leonid Ivanović – Najmlađi Šahista na Svetu koji je Pobedio Velemajstora

Osmogodišnji Novosađanin Leonid Ivanović – Najmlađi Šahista na Svetu koji je Pobedio Velemajstora

Šah je igra koja često izaziva divljenje svojom dubinom i strategijom, a ovog puta je mali Leonid Ivanović iz Novog Sada ušao u istoriju kao najmlađi šahista na svetu koji je pobedio velemajstora u klasičnoj igri. Ova izuzetna vest dolazi iz drugog kola Belgrade opena, gde je osmogodišnji Leonid odigrao čudesnu partiju i savladao iskusnog bugarskog velemajstora Milka Popčeva (59).

Partija je bila neobična i izazovna, ali Leonid je pokazao izuzetnu sposobnost i taktičku briljantnost. Bugarski velemajstor Popčev, ciji ELO iznosi 2.139, nije bio na samom vrhu, ali predstavljao je ozbiljan izazov. Ipak, mladi Novosađanin nije se dao obeshrabriti i trijumfovao je sa svojim ELO rejtingom od 1.946.

Ova pobeda postavlja Leonida u istorijski kontekst, s obzirom na to da je postao najmlađi šahista koji je uspeo pobediti velemajstora u klasičnoj partiji. Pre njega, Avonder Lijang je držao ovaj prestižni naslov, slavivši pobedu nad velemajstorom sa devet godina i tri meseca. No, Leonid je oborio ovaj rekord sa svojih osam godina, 11 meseci i sedam dana.

Podsećamo da je najbolji šahista na svetu, Magnus Karlsen, prvi put pobedio velemajstora tek sa 12 godina. Leonid Ivanović je sada ne samo lokalni heroj već i svetski talenat koji obećava u svetu šaha. Njegova strast, veština i hrabrost su inspiracija svima koji prate ovu uzbudljivu igru.

Očekujemo s nestrpljenjem nastavak Leonidove šahovske avanture i radujemo se novim uspesima ovog mladog genija iz Novog Sada. Svi zaljubljenici u šah sigurno će sa pažnjom pratiti ovu mladu zvezdu i videti kako će se dalje razvijati u svetu šahovskih strategija i poteza.