50. Međunarodni filmski festival FEST u Areni Cineplex

50. Međunarodni filmski festival FEST u Areni Cineplex

50. Međunarodni filmski festival FEST biće održan u bioskopu Arena Cineplex od 27 . februara do 7. marta.

Novosađani će i ove godine imati priliku da uživaju u glavnom programu FEST-a koji obiluje najboljim filmskim ostvarenjima iz prethodne godine i filmovima koji su višestruko nagrađivani na prestižnim svetskim filmskim festivalima. Međunarodni filmski festival – FEST u ovoj godini doživljava svoje jubilarno 50. izdanje pod sloganom Novi hrabri svet koji predstavlja igru rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. godine koji je glasio “Hrabri novi svet“. Među autorima čiji se filmovi prikazuju na 50. FEST-u su: Megi Džilenhal, Pol Tomas Anderson, Stefan Arsenijević, Odri Divan, Miloš Pušić, Šon Pen, Kenet Brana i mnogi drugi stari znanci i novi stvaraoci po čijim ćemo filmovima pamtiti ovu sezonu.

Filmovi će biti prikazani u sali broj 5 i sali broj 2 u terminima od 19h i 21:30h, a novosadska publika će imati priliku da prisustvuje svečanim premijerama filmova “Heroji radničke klase”, Miloša Pušića i “Hoću muža” u kojem glavnu ulogu tumači Miloš Biković, te nas 5. i 6. marta od 21:30h očekuju i gosti, odnosno filmske ekipe navedenih filmova.

Ulaznice za FEST po ceni od 500 dinara u prodaji su na blagajnama bioskopa Arena Cineplex.

Na otvaranju 50. FEST-a 27. februara biće prikazan film “Strahinja Banović”, reditelja Stefana Arsenijevića. Na FEST-u će biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnijia svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine – film TITAN, rediteljke Žulije Dukorno, koji je dobitnik Zlatne palme u Kanu i film DOGAĐAJ, rediteljke Odri Divan, koji je osvojio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festivalu u Veneciji.

Novi ruski film Miloša Bikovića “Hoću muža” imaće novosadsku premijeru 6. marta u 21:30h u Areni Cineplex. Naš proslavljeni glumac Miloš Biković, koji će predsedavati žirijem Glavnog takmičarskog programa FEST-a, u ovom ostvarenju tumači glavnu ulogu, a takođe je i jedan od producenata. Film je režirala Sonja Karpunjina, filmska rediteljka, glumica i scenaristkinja iz Rusije. U ovoj romantičnoj komediji publika će upoznati novinarku Ljubu kojoj se sve u životu odvija po planu: radi kao voditeljka na televiziji i ima uspešnog i bogatog verenika. Ali taj plan počinje da se ruši kada Ljubin mobilni prestane da radi pa ona zatraži da obavi poziv sa telefona slučajnog prolaznika. To je Sergej, čiji je život do tada takođe proticao mirno i odmereno. Ovaj susret će pokrenuti seriju događaja koji će u potpunosti promeniti Ljubin i Sergejev život, a i njih same.

FB-insta-post-FEST-2022

Film Miloša Pušića “Heroji radničke klase” sa Jasnom Đuričić i Borisom Isakovićem u glavnim ulogama, biće premijerno predstavljen Novosađanima 5. marta u 21:30h uz dolazak dela autorske i glumačke ekipe. U središtu radnje filma je Lidija koja radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt. Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

Na ovogodišnjem 50. FEST-u publika će imati priliku da pogleda tri filma koja su nominovana za prestižnu nagradu Oskar u razičitim kategorijama. Film “Belfast”, za koji je scenario i režiju potpisao Kenet Brana, nominovan je u kategoriji za najbolji film, režiju , originalni scenario, sporednu mušku ulogu (Kijeran Hinds) i sporednu žensku (Džudi Denč), a filmu “Pica od sladića” koji je režirao Pol Tomas Anderson, pripale su nominacije za najbolju režiju, najbolji film i najbolji originalni scenario.
U ostvarenju “Mračna kći” koje je režirala Megi Džilenhal, za najbolju žensku ulogu nominovana je Olivija Kolman, a za sporednu žensku ulogu Džesi Bakli.

Tradicionalno, određeni filmovi mogu se pogledati samo na FEST-u i neće biti prikazivani kasnije u bioskopima. Na ovogodišnjem 50. FEST-u izdvajaju se značajni naslovi čije će prikazivanje biti priređeno isključivo na projekcijama u okviru festivala. Među naslovima koji se mogu pogledati samo na FEST-u naći će se: “Pica od sladića”, “Dan majke”, drama koja dolazi iz Velike Britanije, prikazana na festivalu u Kanu u kojoj zapažene uloge tumače Olivia Kolman, Kolin Firt i Glenda Džekson, američka drama “Džokej” koja je ovenčana nagradama na festivalima, među kojima su specijalno priznanje žirija za glumu (Klifton Kolins mlađi) na Sandens festivalu i Specijalno priznanje na festivalu u Cirihu.

Karte su u prodaji po ceni od 500 dinara, a tačno vreme projekcije možete pronaći na sajtu Arene Cineplex.