Besplatna obuka za kuvare uskoro preko NSZ

Besplatna obuka za kuvare uskoro preko NSZ

Nezaposleni, koji su registrovani u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Novom Sadu, mogu da se prijave za besplatnu obuku za kuvara. Pravo učešća imaju nezaposleni bez kvalifikacija, odnosno bez završene srednje škole, a detaljne informacije mogu dobiti u četvrtak, 22. jula, u 9 časova, u velikoj sali na trećem spratu NSZ-a u Novom Sadu, Alberta Tome 2.

Planirano je da obuka počne krajem ovog meseca i da traje pola godine, sa fondom časova od 960 sati. Kako saopštavaju iz Filijale NSZ-a, za obuku je zadužena Akademija „Oksford-agent”, teorijski deo biće održan u Srednjoj školi „Sveti Arhangel”, a praktični u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović”.

Polaznici će imati priliku da se kroz četiri modula obuke, upoznaju sa higijenskim i bezbednosnim uslovima radnog mesta, sa opremom, uređajima i inventarom, izradom jelovnika, inovacijama u oblasti kuvarstva, pakovanjem, skladištenjem i obradom namirnica, pripremanjem različitih vrsta jela, kao i vođenjem evidencija o trebovanju namirnica, porudžbina i rashodovanim namirnicama.

Pored toga što će imati priliku da steknu znanja koja su tražena na lokalnom tržištu rada, polaznicima je obezbeđena i novčana pomoć u iznosu od maksimalno 7.000 dinara za pun fond časova, kao i mesečni troškovi prevoza za dolazak i odlazak sa obuke.

Obuka za kuvare je prva obuka ove godine koja je namenjena nezaposlenima koji nisu završili srednju školu, a pored nje, u skorije vreme, za njih se planiraju i kursevi za frizere i pekare. Iz Filijale poručuju onima koji žele da pohađaju kurs da treba blagovremeno da se jave svojim savetnicima za zapošljavanje kako bi bili uključeni u proces selekcije za učešće u obukama.

Kursevi i za ostale bez posla
Katalogom obuka za 2021. godinu Nacionalne službe za zapošljavanje planirani su besplatni kursevi i za druge kategorije nezaposlenih, kao i za osobe s invaliditetom. Tako će nezaposleni sa područja grada Novog Sada do kraja ove godine imati priliku da se obuče za vođenje poslovnih knjiga, dok će oni sa invaliditetom, pored obuke za vođenje poslovnih knjiga, imati mogućnost za usavršavanje na poslovima manikira-pedikira i sticanje računarskih veština putem osnovne informatičke obuke po ECDL standardu.

Izvor: Dnevnik.rs
D. Andulajević