EXIT fondacija partner međunarodnog muzičkog projekta MOST koji spaja muzičke talente

EXIT fondacija partner međunarodnog muzičkog projekta MOST koji spaja muzičke talente

Kako bi doprinela što razvoju muzičke industrije na Balkanu i promovisanju domaćih izvođača na internacionalnom tržištu, EXIT fondacija se kao partner priključila četvorogodišnjem projektu „MOST – the Bridge for Balkan Music“. Ovaj poduhvat od velike važnosti okuplja značajne aktere muzičke industrije ovog područja, a kroz četiri različita konkursa za izvođače, organizatore festivala, muzičke profesionalce i za urbane kreativce objediniće čak devet zemalja, sve u zajedničkom cilju proslavljanja Balkana kao plodnog muzičkog tla u svetu!

EXIT fondacija će zajedno sa partnerima na projektu u naredne četiri godine koristiti strategije ciljajući ključne tačke svetske muzičke industrije, podstičući karijere mnogih talentovanih umetnika, menadžera, festivala i institucija da se izbore sa svim preprekama obostrano korisne razmene između Balkana i ostatka sveta.  MOST će učesnicima obezebediti različite obuke i sadržaje na temu muzičke industrije kao što su mentorstvo, treninge, studijska putovanja, kreativne radionice, druženja, itd, a EXIT festival će naredne godine biti domaćin velikog događaja u okviru projekta.

Više o projektu i prijave na konkurse:  https://mostmusic.eu/

MOST_map_partners_v03_crop

MOST je iniciran od strane platforme „Hangveto“ iz Mađarske, koja se od 2004. godine bavi za razvojem svetskih muzičkih talenata, primenom strategija kulturnog razvoja i kreiranjem programa obuke za profesionalce iz industrije putem međunarodne saradnje za Centralnu i Istočnu Evropu, dok je finansijsku podršku projektu pružio i program „Kreativna Evropa“. U projektu učestvuju Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija i Albanija.

„Na Balkanu postoji mnogo svetskih umetnika visokog kvaliteta, koji nikada ne stignu na internacionalnu scenu. To je uglavnom zbog nedostatka programa finansiranja, međunarodnih veza, podrške muzičke infrastrukture i kompetencije”, izjavio je Andras Lelkes, osnivač i direktor platforme „Hangveto”, pokretača MOST projekta.

Uz EXIT fondaciju, na projektu MOST je još 7 partnera koji su vrhunski profesionalci na nivou svetske muzičke scene: „Piranha”, ispred internacionalne platforme za muzičku podršku Vomex; BOZAR, jedan od najvažnijih evropskih centara lepih umetnosti; „Songlines” magazin, Evropski muzički savet, regionalne grupe za Evropu Međunarodnog muzičkog saveta, krovne organizacije za muzički život u Evropi; Timisoara 2021 (Udruženje evropske prestonice kulture – ATCEC); bugarski „Fusion Embassy” koji promoviše mlade bugarske muzičke talente i kulturni centar „Remont Kapital” u Albaniji, organizator festivala „Fustanella” i mnogih drugih događaja.