Konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

Konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom Sadu, a u duhu postavljanja novih standarda u savremenoj arhitekturi kulturne prestonice, otvoren je novi urbanističko-arhitektonski konkurs za idejna rešenja povodom uređenja malih javnih prostora pod nazivom „Nova mesta”, u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada i Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije, na koji svoje ideje i projekte do 19. jula može da preda stručna javnost.

Arhitekte, urbanisti, pejzažne arhitekte, kao i studenti iz ovih oblasti, pozvani su da predlože rešenja za uređenje ukupno četiri lokacije u Novom Sadu: Trg galerija, park pored Skupštine AP Vojvodine, vidikovac iznad tunela u nastavku Mosta slobode i zelena površina na Bulevaru patrijarha Pavla. Na konkurs u iznosu od 1,44 miliona dinara zainteresovani mogu da se prijave putem portala javnih nabavki, a više informacija o konkursu i konkursna dokumentacija dostupni su putem sajta projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i sajta Društva arhitekata Novog Sada.
Lokacija_1_Trg_Galerija

Pored novoraspisanog konkursa za „Nova mesta”, u toku je i javni konkurs u ukupnoj vrednosti od 2,4 miliona dinara, za dopunu programa ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, čiji fokus je, između ostalog, i na arhitekturi, kao jednoj od pet umetnosti koje će tokom pet nedelja biti predstavljene u Novom Sadu. Više informacija o konkursu koji je otvoren do 5. jula može se pronaći na zvaničnom sajtu Evropske prestonice kulture.

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” već četiri godine unazad stvara nove prostore namenjene sugrađanima, sa ciljem da se tokom Кaleidoskopa kulture kulturni sadržaji dodatno prošire u sve delove grada. Četiri nova i prethodno uređenih 36 komšijskih mesta, postaće novi prostori za susrete građana i organizovanje kulturnih sadržaja, kako za predstojeći Kaleidoskop kulture, tako i za druge manifestacije i događaje.

Uz „Nova mesta” koja uređuju komšijske prostore u gradu i prigradskim naseljima, u okviru titule Evropske prestonice kulture sređuje se i obnavlja i pet središta kulture Novog Sada: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Almaški kraj, centar grada, prostor Velikog Limana, kao i mreža kulturnih stanica.