Marina Stajić, zauvek Novosađanka u srcu

Marina Stajić, zauvek Novosađanka u srcu

Marina Stajić, je Novosađanka koja je 1972. godine diplomirala hemiju na PMF-u, a potom doktorirala forenzičku toksikologiju na Univerzitetu u Merilendu, u Americi 1977. godine. Od 1986. godine bila je direktor Laboratorije za forenzičku toksikologiju u Njujorku, a godinu dana kasnije, dobila je zvanje vanrednog profesora forenzičke medicine na PACE univerzitetu.
Uspešna žena, koja je ceo svoj radni vek provela u Americi, ipak je rešila da svoj sedamdeseti rođendan proslavi u svom rodnom gradu, okružena prijateljima stečenim tokom života i detinjstva.
Marina se uvek vraćala Novom Sadu i negovala svoja prijateljstva. Tako je, 10. januara 2020. godine, odlučila da rođendan proslavi u hotelu Park, u Titovom salonu. To je inspirisalo da ceo rođendan organizuje u tom duhu, pa su svi gosti, koji su i bili Titovi pioniri, na ulasku u salu dobijali crvene pioniske marame, a kada je stigla torta, pevala se jugoslovenska himna.
Svi gosti su dobijali medalju za dugogodišnje prijateljstvo sa Marinom. Ali, tu nije kraj. Marina je zamolila prijatelje, da umesto da joj donose poklone, doniraju sredstva za dijalizni centar Kliničkog centra Vojvodine, s obzirom da ima nekoliko prijatelja na dijalizi u Novom Sadu. Svi Marinini prijatelji i gosti su se velikodušno odazvali pozivu za donaciju, tako da je skupljena značajna suma, od koje su Centru za dijalizu kupljene:
dve Bergen 12 inverter klime
dva nosača za televizor
dva televizora 40 le 112t2s2
Ova značajna donacija pomoći će svim pacijentima na dijalizi da im lakše i lepše prođe period koji provode tri puta nedeljno po četiri sata na dijalizi. Zaista je izuzetno da se postoje ovako divni ljudi poput Marine Stajić, koji ni nakon pola veka nisu zaboravili svoje sugrađane i širokog srca pomažu one kojima je to potrebno.