Muzičke radionice i dodatni sadržaji 23. Novosadskog džez festivala

Muzičke radionice i dodatni sadržaji 23. Novosadskog džez festivala

Novosadski džez festival vraća se tradiciji uživanja u džez muzici uživo! Koncertni program 23. Novosadskog džez festivala biće održan od 25. do 28. novembra u Maloj sali, na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta, dok će uvodni sadržaji festivala i muzičke radionice biti održani od 22. do 27. novembra na čak četiri lokacije.

Ulaznice za glavni koncertni program su u prodaji na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada do 25. novembra, a od 25. do 28. novembra ulaznice je moguće kupiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

Kao uvod u sam festival i koncertni program, od 22. do 27. novembra, biće upriličene razne muzičke radionice, kao i izložba fotografija u različitim prostorima kao što su Kulturni centar Novog Sada, Kultrna stanica Mlin, muzička škola „Isidor Bajić“ i Srpsko narodno pozorište. Radionice su pripremila neka od najvećih imena domaće džez scene kao što su Vasil Hadžimanov, Ivan Ilić i Igor Molnar, neke od radionica predviđene su za buduće džezere, za najmlađe koje će kroz kreativne sadržaje voditi Svetlana Ceca Palada, Jelena Dopuđ i Jovana Dobrijević, dok će 25. novembra u Srpskom narodnom pozorištu biti postavljena i izložba fotografija autora Vladimira Veličkovića. Broj učesnika muzičkih radionica je ograničen, te je obavezna prijava putem mejla info@kcns.org.rs

Jedna od najpopularnijih radionica “Kako se sluša džez” biće održana 22. novembra u 18 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Muzički sladokusci će uživati u predavanju naših poznatih džez umetnika Vasila Hadžimanova i dr um Ivan Ilić čija radionica ima za cilj da probudi kod mladih generacija želju za istraživanjem i stvaralaštvom u oblasti džez muzike kao i stvaranje nove, edukovane i obaveštene publike. Program će predstavljati i džez orkestar koji čine studenti Odseka za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji će kroz živo izvođenje džez numera i primera omogućiti prisutnoj publici da upozna džez u stvarnom vremenu, neposrednom okruženju i kreativnom kontaktu sa muzičarima, učestvujući u samom stvaranju muzike.

U utorak, 23. novembra od 17 časova, u klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada čuvena Svetlana Ceca Palada predstaviće vokalnu radionicu „Male tajne ljudskog glasa“. Radionica će polaznike upoznati sa pravilnom proizvodnjom zvuka u ljudskom telu i osnovnim elementima interpretacije, gde će akcenat biti stavljen na rezonatorima moći pentatonične lestvice i osnovama pevanja.

U četvrtak, 25. novembra na istom mestu, u klubu Tribina mladih od 17 časova, Jovana Dobrijević, master teoretičar umetnosti – muzički pedagog će najmlađim ljubiteljima muzike održati radionicu „Džez vremeplov za najmlađe“. Edukacija buduće džez publike počinje od ranog uzrasta, stoga je ova radionica namenjena deci od 8 do 14 godina i na kreativan i deci prilagođen način približiće umetnost džeza najmlađoj novosadskoj publici. Ova radionica predstavlja vremensko putovanje kroz epohu džez muzike. Od muzike afro-američkih zajednica Nju Orleansa s kraja 19. veka, pa sve do različitih fuzija džeza i drugih žanrova u savremenom dobu, džez je poprimao različite nacionalne, regionalne i lokalne muzičko-kulturne uticaje

viber_slika_2021-11-19_12-23-09-161

Istog dana, u foajeu Srpskog narodnog pozorišta biće postavljena izložba džez fotografija autora Vladimira Veličkovića. Otvaranje izložbe predviđeno je za 18 časova a fotografije će biti postavljene do 28. novembra.

U petak, 26. novembra od 10 časova u Kulturnoj stanici “Mlin” decu će obradovati kreativna radionica izrade džez instrumenata – bubnjeva, Jelene Dopuđ.

Subota je rezervisana za sjajnu radionicu profesora Igora “Đanga” Molnara “Pojam i nastanak improvizacije”. U muzičkoj školi “Isidor Bajić” od 17 časova professor će predstaviti džez kao improvizacioni muzički pravac. Tok radionice će biti savremeniji od ostalih jer neće biti organizovana na uobičajen način nego odmah počinje izvođenjem dva poznata džez standarda, zatim slede pitanja publike i kroz odgovore počinje edukativno-informativni deo. Nakon toga će muzičari iz publike biti pozvani da se oprobaju u dva zadata improvizaciona momenta – veze II, V, I i sviranju nekih od uobičajenih sekvenci preko tih veza, kao i samostalnim improvizacijama po ličnom nahođenju. Interakcija u improvizaciji, kao i njena nezamenjivost, biće prikazana na najbolji mogući način – uživo, s kvartetom koji čine bivši polaznici klase za džez, Srednje muzičke škole „Isidor Bajić”: Sergej Stokuća – tenor saksofon; Aleksandar Savić – klavir; Stanislav Čeman – bubnjevi; Igor Molnar, bas gitare (5 i 6 žica) i kontrabas. Kao gosti na trubama nastupiće studenti Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, sa odseka za džez: Lazar Šarenac i Aljoša Zakić.

Koncertni program koji krase velika imena regionalnog džeza biće održan u Srpskom narodnom pozorištu od 25. do 28. novembra. Ovogodišnji džez festival predstaviće neke od najpopularnijih sastava i svetski proslavljene muzičare regionalne džez scene. Moderan, klasičan, nesvakidašnji i kvalitetan džez na scenu Srpskog narodnog pozorišta donose ansambli iz Srbije, Bosne i Hecegovine, Hrvatske, Slovenije i Mađarske kao što su Modern Art Orchestra, Akshani Project, Bojan Cvetković kvartet, Lana Janjanin kvartet, Super Sax 4, Teo Collori & Momento Cigano, Sinan Alimanović kvartet i Nenad Vasilić trio.

Kako je publika Novosadskog džez festivala navikla, specijalna poslastica biće tradicionalni Jam session u Pozorišnom klubu Trema svake večeri nakon koncertnog programa, od 22:30h koji će upriličiti House Band.

Ulaznice za 23. izdanje festivala su u prodaji na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada, u Katoličkoj porti broj 5, po ceni od 500 dinara po danu (2 koncerta) dok je komplet ulaznica, za sve koncerte u prodaji po ceni od 1500 dinara. Više informacija na broj 062 791 120.