Fondacija „Novi Sad — Evropska prestonica kulture” raspisaće javni urbanističko-arhitektonski konkurs u okviru kojeg će biti izabran najbolji dizajn za kompleks budućeg Memorijalnog centra posvećenog svim nevino stradalim žrtvama u Pogromu u Južnoj Bačkoj tokom januara 1942. godine. 

Memorijalni centar, najznačajniji memorijalni projekat grada i Južne Bačke, biće smešten uz prostor Kreativnog distrikta, dajući toj lokaciji novu vrednost. Na taj način zaokružuje se programski luk „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture, koji je umetničkim programima stavio jak akcenat na kulturu sećanja, sagledavanje posledica rata i promociju mira. 

Tačno osamdeset godina od strašnog pogroma, pretežno Srba i Jevreja, Grad Novi Sad je u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom „Novi Sad — Evropska prestonica kulture” formirao tim za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra, kako bi se po odabiru pobedničkog rešenja pristupilo izradi tehničke dokumentacije. 

Lokacija Memorijalnog centra foto NSEPK

Žiri će činiti najrelevantniji predstavnici Eparhije bačke, Jevrejske opštine, Istorijskog arhiva grada Novog Sada, a najbrojniji članovi biće upravo stručnjaci — arhitekte.  

Planirano je da javni urbanističko-arhitektonski konkurs bude raspisan 8. avgusta 2022. godine.  

Cilj konkursa jeste da se u skladu s konkursnim zadatkom, programskim zahtevima, urbanističkim uslovima za uređenje i izgradnju te potencijalima lokacije izabere najkvalitetnije urbanističko-arhitektonsko rešenje u kojem će se integrisati i ostvariti polazne ideje i misija Memorijalnog centra. 

Više informacija biće dostupno na sajtu novisad2022.rs .