Novi Sad odbrojava – 100 dana do titule Evropske prestonice kulture

Novi Sad odbrojava – 100 dana do titule Evropske prestonice kulture

Još tačno 100 dana ostalo je do trenutka kada će Novi Sad i zvanično biti Evropska prestonica kulture. Nakon pomeranja sa 2021. na 2022. godinu, zbog pandemije koronavirusa, kao jedina Evropska prestonica kulture koja je premeštena za samo godinu dana, dok su ostali gradovi za dve, Srpska Atina je sada u poslednjoj fazi priprema.  

 U duhu iščekivanja titule koja pripada svim građanima Novog Sada, u samom centru grada, jednom od pet kulturnih središta u procesu rekonstrukije u okviru projekta Evropske prestonice kulture, programska direktorica projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Sara Vuletić zajedno sa timom i saradnicima Fondacije, postavili su brojač koji će svakodnevno prikazivati koliko je ostalo do godine u kojoj će grad poneti jednu od najprestižnijih evropskih titula, a u planu je da se ovome priključe i lokalni umetnici, organizacije i institucije.  

Odbrojavanje foto NSEPK V. Veličković (3)

Paralelno sa tim, sve do kraja ove godine širom grada biće predstavljeni događaji planirani u okviru osam programskih lukova, koji čine programski koncept 2022. godine, vođen krilaticom „Za nove mostove“.  

Kako je najavljeno krajem juna ove godine, Novi Sad će se kao Evropska prestonice kulture 2022. godine predstaviti sa više od 1500 kulturnih događaja i 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika u ukupno osam programskih lukova. Od toga, više od 1700 evropskih i svetskih umetnika iz preko 45 zemalja pričaće priču Srpske Atine kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti, ali i izazova.

Odbrojavanje foto NSEPK V. Veličković (1)

Svečano otvaranja godine titule, odnosno svojevrsna predstava koja stavlja akcenat na spoj nauke i kulture, osvrćući se sa ponosom na velike srpske naučnike, biće održana 13. januara 2022, na Dočeku 7530, a završetak godine, 31. decembar, označiće zatvaranje titule, takođe simbolično zakazano u okviru Dočeka 2023.

U ovoj poslednjoj fazi priprema, Novi Sad šalje i poslednji izveštaj Evropskoj komisiji, pretendujući da bude dobitnik prestižne nagrade „Melina Merkuri“, koju Evropska komisija dodeljuje na osnovu uspešnosti sprovođenja projekta. Podsećamo, nakon prethodnog izveštaja, koji je poslat 2019. godine, Evropska komisija ocenila je Novi Sad kao jednu od najboljih Evropskih prestonica kulture u toj fazi priprema.

Detaljne informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.