Obrok za porodicu

Obrok za porodicu

Jedna od priča , kako smo počeli bila je nagradna igra u nekoj grupi i 3M je ponudio pitu i jogurt kao nagradu, nasumice izabrana žena ju je osvojila, a moje srce je osvojila slikom u inbox i povratnom informacijom –“Hvala … moja deca imaju danas večeru”, počinje priču Mirjana jedna od osnivača humanitarne grupe na Facebook-u “Obrok za porodicu” .

Poslednjih godina se suočavamo sa manjkom empatije a na ne razumevanje sve češće nailazimo, ipak Mirjana I njene ćerke Mina I Marijana ( 3M ) već dve ipo godine su ono svetlo na kraju tunela. Kada su pomogle prvoj porodici, a kasnije, uz pomoc svoje dece, Mine i Marijane i ostalim, nisu ni slutile da će ova “akcija” da preraste u nešto ovako veliko. “Ali ni onda, ni sada, nikada nisam imala nameru da ona bude kratkog daha.”_110017805_img-b4464605a1e035cef56199d54b8766b4-v

Priča ima raznih i nažalost svakodnevnih, 3M nisu orijentisani samo na porodice koje su inče socijalni slučajevi, više pomažu porodicama u kojima jedan roditelj radi ali primanja su premala a podstanari su, samohranim majkama čija deca nisu upisana u vrtić a nemaju bake deke da ih čuvaju pa ne mogu da se prihvate stalnog posla, nego povremenog, penzionerima cija su primanja mala, porodicama u kojima ima bolesne dece ili je jedan od roditelja bolestan…

Godinu i po dana Mirjana, Mina I Marijana su same kuvale za 8 porodica jednom nedeljno, ali se pokazala potreba za proširenjem i onda su otvorile grupu u novembru 2019, godine i pozvale donatore da im se pridruže. Skupljanje donacija u vidu namirnica, spajaju porodice koje bi kuvale za drugu porodicu makar jednom nedeljno a imaju i mogucnost uplate uslovnog obroka u picerijama i pekarama i restoranima , gde onda  ako donatori uplate pravnom licu, upućuju porodice  da taj obrok podignu.

“Želimo da proširimo mogućnost da pomognemo mnogo većem broju porodica sa našm akcijom “”Obrok za porodicu” i treba nam pomoć.  Ideja je sledeća :
Da okupimo što više osoba, koje bi bile voljne da jednom nedeljno, skuvaju obrok za jednu porodicu. Mislimo da bi time mogli da povećamo broj porodica, kojima bismo pomogli, a pri tom da nikoga ne opteretimo previše.
– Jedna osoba kuva istoj porodici , jednom nedeljno, jedan obrok, za celu porodicu.
Oni , koji bi kuvali taj obrok, sami odredjuju vreme i mesto preuzimanja.
Ako se okolnosti promene, samo nam javite , da vise niste u mogućnosti, onda tražimo druge , koji bi to mogli.
Naša obaveza je da vas povežemo, osobe koje kuvaju i porodice kojima to znaci.”75580331_3161508977208879_5576712431935160320_n

Ova akcija se prosirila u  dogovoru sa 3M, u preko 20  gradova Srbije , gde admini tih grupa i one koordiniraju i trude se da pomognu što većem broju porodica.

“Osvrnimo se, pogledajmo svoje komšije, svoju rodbinu, svoje prijatelje…. Možda je baš njima potrebna pomoć, a vi im mozete pomoći, nevezano za grupu Obrok za porodicu. Jedan obrok ce nekome promeniti dan.”

Facebook stranica “Obrok za porodicu”

Ukoliko nemate Fejsbuk, možete ih kontaktirati na mejl mirjanamutuc@gmail.com.