Odabrano 30 projekata lokalnih umetnika na konkursu za ovogodišnji Kaleidoskop kulture

Odabrano 30 projekata lokalnih umetnika na konkursu za ovogodišnji Kaleidoskop kulture

Na konkursu, koji je bio namenjen novosadskim umetnicima za učešće na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture, odabrano je 30 projekata.

Kako Kaleidoskop kulture predstavlja kulturu zajedništva kroz pet nedelja i pet vrsta umetnosti (izvođačku, vizuelnu, primenjenu, književnost i arhitekturu), projekti koji su odabrani obuhvataju scensku, izvođačku i likovnu umetnost, audio-vizuelno i digitalno stvaralaštvo, multimedije, mjuzikl, cirkus, uličnu umetnost i slično.

Listu odobrenih projekata na Javnom konkursu za podršku lokalnim umetnicima u 2021. godini možete pogledati na zvaničnom sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Konkurs, koji je trajao od 7. juna do 5. jula, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ pokrenula je u duhu aktiviranja svih relevantnih aktera na kulturnoj sceni, te kultnih gradskih prostora, kulturnih stanica i novih mesta, stavljajući ih u službu kulture i umetnosti u okviru četvrtog Kaleidoskopa kulture planiranog od 2. septembra do 8. oktobra.

Zastave centar foto Novi Sad-EPK U.Dozic

Za javne pozive i konkurse pokrenute u sklopu predstojećeg Kaleidoskopa kulture opredeljeno je 12,5 miliona dinara, a oni se realizuju u saradnji sa renomiranim partnerima, kao što su prestižna svetska institucija za razvoj i eksperiment na polju transmedijske umetnosti i novih likovnih medija, Ars Elektronika, potom umetnička galerija u austrijskom St. Poltenu (Landhausgalerie Ausstellungsbrücke), Društvo arhitekata Novog Sada, a uz podršku Austrijskog kulturnog foruma i Centra za promociju nauke.

Stoga je poseban segment ovog konkursa bila i prijava umetnika za učešće na izložbi koju će Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ realizovati u pomenutoj umetničkoj galeriji u austrijskom St. Poltenu u saradnji sa Pokrajinskom vladom Donje Austrije. Za to su odabrani projekti dve novosadske umetnice Sare Masnikose – Outside, such a lonely place i Jelene Gajinović – Lost landscape. Paralelno sa tim, kao proizvod te saradnje, austrijski umetnici izlagaće u Novom Sadu u okviru Kaleidoskopa kulture.

Podsećamo, na konkursu realizovanom sa Ars Elektronikom pobednik je novosadska Akademija umetnosti, dok je produžen rok za prijavu na konkurs „Nova mesta“, koji Fondacija sprovodi zajedno sa Društvom arhitekata Novog Sada i Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije, pa će on biti otvoren do 24. avgusta 2021. godine. Više o tome na sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.