Otvaranje izložbe stripa “Dnevnik Max von Fafnera” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Otvaranje izložbe stripa “Dnevnik Max von Fafnera” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Izložba „Dnevnik Max von Fafnera“ biće otvorena 25. oktobra u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u sklopu ovogodišnjeg 16. izdanja Novosadskog strip vikenda, koji organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad. Ovo će biti jedinstvena prilika da publika vidi presek radova Saše Jovanovića, renomiranog strip autora, koji godinama objavljuje stripove za izdavačku kuću Delkur u Francuskoj.

Na otvaranju će, pored Saše Jovanovića – Maxa von Fafnera, govoriti strip autor i ilustrator Dejan Nenadov, strip autor Marko Stojanović, kustos MSUV-a Vladimir Mitrović i autor izložbe – programski urednik NS strip vikenda Jovan Gvero. Postavka će moći da se pogleda do 17. novembra 2022. Ulaz je besplatan.
O izložbi: „Godina titule“, kako nazivamo ovu godinu koja se bliži kraju, a u kojoj je Novi Sad Evropska prestonica kulture, obeležili su razni, značajni događaji i umetnička zbivanja, među koje su se dakako umešali i strip autori. Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Vladimir Mitrović, kao kustos domaćin, pomogli su nam da predstavimo Sašu Jovanovića, autora iz Novog Sada, koji je toliko dugo na sceni, a kao da radi u senci naših drugih velikih autora. Iako poznat u francuskoj izdavačkoj kući „Delkur“, gde je već objavio šest izdanja, našim izdavačima je promakao, ali i to se menja. Uskoro u suizdavaštvu Bunkera i SKCNS izlazi integral „Cezarov špijun“. Za Sašu se može reći da je izašao iz „Star wars-a“ i „Konana“, te da krči put sebi, kao druga generacija novosadskih autora, koji se prvo potvrđuju u inostranstvu, a tek onda u svom delu grada. Izložba „Dnevnik Max von Fafnera“ predstavlja presek njegovih do sada objavljenih stripova i primenjenih radova.Jovan Gvero, autor izložbe, programski urednik NS strip vikenda i SKCNS-a

Saša Jovanović_Max von Fafner
Biografija Saše Jovanovića: Srednju Školu za dizajn „Bogdan Šuput“ završava 1991. godine, a iste godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Diplomirao je na AUNS 1996, a iste godine postao je član Kraljevskog udruženja umetnosti Australije. Od 2000. do 2004. godine radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde magistarske studije upisuje 2005. godine. Od 2006. godine radi na AUNS kao direktor za razvoj igara.
Ovogodišnji NS strip vikend podržali su Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, u sklopu programskog luka „Druga? Evropa”.