Otvoren javni poziv za ovogodišnji Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

Otvoren javni poziv za ovogodišnji Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

Srpska Atina će po četvrti put predstaviti kulturu zajedništva kroz pet umetnosti tokom pet nedelja trajanja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, od 2. septembra do 8. oktobra.

U susret godini titule, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, kroz svoj programski luk Kaleidoskop kulture, otvara poziv za dopunu ovogodišnjeg programa u vizuelnoj, primenjenoj, izvođačkoj umetnosti, književnosti i arhitekturi, u vrednosti od 12,5 miliona dinara.

Pored raspisanog javnog konkursa, koji je otvoren za sve umetnike i kulturne radnike u oblastima ovih pet vrsta umetnosti, ovogodišnji Kaleidoskop kulture dodatno će ojačati svoj otvoreni poziv zahvaljujući uključivanju prestižnih evropskih i nacionalnih partnera: Ars Elektronike, najznačajnije evropske institucije na polju novih likovnih medija, te ugledne umetničke galerije iz austrijskog St. Poltena (Landhausgalerie Ausstellungsbrücke), Društva arhitekata Novog Sada, uz podršku Austrijskog kulturnog forumaCentra za promociju nauke. Više informacija o javnom pozivu za dopunu programa Kaleidoskopa kulture i za učešće na paviljonu Ars Elektronike dostupno je na zvaničnom sajtu projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” (javni pozivi).

186528697_1199883103768500_219105804303881739_n

U toku juna biće otvoren i urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje malih javnih prostora u Novom Sadu pod nazivom „Nova mesta”, u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada. Pravo učešća imaće stručna lica – arhitekte, urbanisti, pejzažne arhitekte, kao i studenti iz ovih oblasti. Više o ovom konkursu uskoro na sajtu DANS-a, kao i na zvaničnom sajtu prestonice kulture.

Odabrani programi i prostori će dodatno upotpuniti Kaleidoskop kulture povezujući kultna mesta u Novom Sadu (Veliki Liman, Korzo, Podgrađe, Trg galerija i SPENS), mrežu kulturnih stanica i Nova mesta (uređene komšijske prostore i urbane celine širom grada), koji su nastali ili su obnovljeni i obogaćeni programima kulture, stvorenim tokom priprema Srpske Atine za titulu Evropske prestonice kulture.

Otvoreni javni poziv upotpunjuje jedinstvenost Kaleidoskopa kulture, koji uključivanjem građana, povezivanjem ustanova kulture i vaninstitucionalne scene, jačanjem lokalne scene i povezivanjem sa evropskim umetnicima i organizacijima, pritom dovodeći kulturu svuda i do svih, nastavlja da se razvija kao trajni legat ljudi, procesa, prostora i programa kulture Novog Sada.