Priručnik za nabavku kućnog ljubimca

Priručnik za nabavku kućnog ljubimca

Odrastanje uz kućnog ljubimca je jedna od najlepših uspomena koje nosim iz detinjstva. Verujem da je malo onih koji se sa tim neće složiti. Mnoga ozbiljna naučna istraživanja govore o višestrukom pozitivnom uticaju kućnog ljubimca na život čoveka, bilo da se radi o detetu ili o odrasloj individui. Postoje dokazi da odrastanje uz životinju osnažuje imunititet deteta, smanjuje mogućnost pojave alergija, utiče na formiranje osećaja odgovornosti i empatije, a kod odraslih podstiče fizičku aktivnost, smanjuje nivo stresa i predstavlja preventivu psiholoških problema poput depresije

.14717280_1307995202584162_1035805319168473191_n

Da li je sve baš tako sjajno?

Naravno da nije, jer da jeste ne bi ulicama tumarale hiljade napuštenih i zapostavljenih pasa i mačka, ne bismo svakodnevno nailazili na oglase da se životinje poklanjaju i udomljavaju. I gde nastane to razilaženje da ljubimac u jednom momentu ima svu našu pažnju i naklonost a već u sledećem je napušten i odbačen?

Verujem da je problem svakako u nama. Precenimo naše mogućnosti, naše strpeljenje, naše finansije i neodgovorno dopustimo našoj želji da nas ponese i na kraju ispaštaju oni koji to najmanje zaslužuju.

Sa željom da do toga ne dolazi (ili što bi rekli-sa željom da promenim svet) nastaje ovaj tekst namenjen svima onima koji nameravaju da u narednom periodu nabave kućnog ljubimca.

O čemu treba razmišljati pre nego što nabavite kućnog ljubimca?

Pozabavite se pre svega ovim pitanjima:

  1.    Zašto želim ljubimca?

Možda najvažnije pitanje od svih. Ako dobro preispitate svoje motive verovatno ćete moći bolje da procenite i koja je prava životinja za vas. Da li ste usamljeni ili želite da vaša deca imaju čime da se igraju? Da li imate veliko dvorište koje bi bilo savršeno za velikog psa udomljenog sa ulice?

  1.    Da li sam spremna/an da nabavim ljubimca?

    Odnosno, da li imam dovoljno vremena da posvetim ljubimcu, da li imam dovoljno strpljenja,  da li mogu da priuštim, da li imam dovoljno informacija?

Kada odgovorite na ova dva pitanja dolazi čitav niz drugih.

Koju životinju želite na nabavite? Da li ste izabrali psa ili mačku ili možda kunića ili neku drugu egzotičnu životinju? Svaka od njih ima svoje posebne potrebe o kojima se treba dobro informisati pre nabavke. Odabir životinje treba da odgovara vašem stilu života što praktično znači da ako van kuće provodite 15 sati dnevno svakako ne bi bilo dobro da nabavite psa koga treba izvoditi barem 4 puta u toku dana da vrši nuždu, ali mačka možda nije loš izbor jer je u tom smislu manje zahtevna od psa. Ako Vam prija mir i tišina nemojte birati papagaja nego recimo ribice… Shvatate poentu…   maxresdefault

Da li ćete novog ljubimca držati unutra ili napolju? Da li je dvorište dobro obezbeđeno ili da li je stan dovoljno velik da primi još jednog člana? Da li Vam smetaju dlake ili  možda perje?Da li Vam smetaju mirisi?

Da li ćete nabaviti mladunče ili odraslog ljubimca? Bebe, bilo da su ljudske, pseće ili ptičije su mnogo zahtevnije od odraslih jer im treba mnogo više pažnje ali s druge strane ako izdvojite dovoljno vremena i strpeljnja za trening jednog dana imaćete savršenog ljubimca. Starije pse ume biti izazov naučiti novim trikovima ali često nema ni potrebe da to radite.

Da li znate ko će brinuti o vašem ljubimcu kada otputujete? Da li ćete moći ljubimca da ostavite na čuvanje prijatelju ili rođaku ili ćete da koristite usluge pansiona za čuvanje? Hoćete li imati da izdvojite sredstva i za to?

Da li ste svesni troškova? Imate li predstavu koliko koštaju godišnje vakcine, tretiranje protiv unutrašnjih parazita, zaštite protiv buva i krpelja? Da li znate da je lečenje višestruko skuplje?

Koja su vaša očekivanja a šta je realnost? Mnogi se odreknu svojih ljubimaca kada se ispostavi da ne ispunjavaju fantazije koje su imali o njima. Do neispunjenih fanatzija dolazi kada se ne informišemo dobro o životinji koju nameravamo da udmimo. Pre svega dobro se raspitajte kod prodavca, osobe koja udomljava, odgajivača i veterinara o karakteristikama i potrebama svog budućeg ljubimca.

 

Nabavka životinje vas obavazuje da ćete ceo život svog ljubimca biti odgovoran vlasnik, da ćete brinuti o njegovoj dobrobiti i pružati neophodnu zdravstvenu zaštitu.

Britanska vlada je 1979. godine je osnovala  FAWC (Farm Animal Welfare Council) koji je koncipirao tzv. 5 sloboda odn.prava životinja:

  1. Sloboda od gladi i žeđi slobodan pristup svježoj vodi i hrani što će omogućiti zdrav razvoj i život
  2. Sloboda od neudobnosti kroz obezbeđivanje odgovarajućeg zaklona i mesta za odmor;
  3. Sloboda od bola, povreda i bolesti kroz obezbeđivanje brze i adekvatne veterinarske nege i preventivne zdravstvene zaštite;
  4. Sloboda od straha i stresa kroz obezbeđivanje uslova i postupaka koji ne dovode do mentalne patnje životinje;
  5. Sloboda ispoljavanja osnovnih oblika ponašanja karakterističnih za vrstu kroz obezbeđivanje dovoljno prostora, adekvatnih objekata za držanje životinja i odgovarajućeg društva životinja iste vrste.

Koncept pet sloboda je ugrađen u osnove svih međunarodnih i nacionalnih propisa koji se odnose na dobrobit životinja.

Da li možete svom budućem ljubimcu da obezbedite svih pet sloboda?

DVM Ivana Jovandin

Veterinarska ordinacija Darvin5