Druga šetnja kroz spomenik prirode „Dvorska bašta“, koja otkriva prirodno nasleđe Sremskih Karlovaca biće organizovana u subotu, 20. aprila, sa početkom u 12 časova.Šetnja kroz nasleđe 3

 Oživljavanje i sagledavanje prirodnog bogastva iz novog ugla, upoznavanje sugrađana sa njim kroz interesatne priče, značaj tog prirodnog bogastva, svest o ekologiji, potencijali koje spomenik prirode „Dvorska bašta“ ima da postane arboretum, i to jedini takve vrste u južnobačkom i sremskom okrugu, to su razlozi koji pokreću projekat „Sećaš li se one Dvorske bašte“ udruženja „Eco flame“ koji je podržan kroz konkurs „Šetnja kroz nasleđe“ Fondacije „Novi Sad 2021“.

 Prirodno nasleđe „Dvorska bašta“ niklo je zajedno sa prvom srpskom gimnazijom Karlovačkom gimnazijom i danas bi moglo, uz očuvanje, revitalizaciju i preoblikovanje u arboretrum da postane još jedan razlog zbog čega su Sremski Karlovci značajna turistička destinacija.

 Svi koji žele da čuju interesatne priče, da učestvuju u pokretanju teme revitalizacije „Dvorske bašte“, a pri tom uživaju u predivnom prirodnom ambijentu i čistom vazduhu, ljubitelji prirode, Sremskih Karlovaca, studenti, đaci, građani, pozvani su da se pridruže.   Šetnje kroz nasleđe 1

 Prva šetnja bila je organizovana početkom aprila, kada su posetioci imali prilike da čuju istoriju parka, planove za budućnosti, dok su đaci Osnovne škole „23. oktobar“ iz Sremskih Karlovaca imali priliku i da kroz edukativnu igru razvijaju svest o ekologiji i značaju čuvanja prirodnog nasleđa. Dvorskoj bašti biće posvećena još jedna šetnja sredinom maja.

 Osnovni cilj konkursa „Šetnje kroz nasleđe“ je podsticanje građana da se uključe u očuvanje kulturnog nasleđa kroz savremene načine interpretacije ličnih sećanja i doživljaja.

 U okviru druge faze projekta „Šetnje kroz nasleđe”, od 28. januara, kada je konkurs otvoren, do 21. februara kada je zatvoren, pristigle su 32 prijave, a odabrano je 11 projekata novosadskih udruženja koji će imati priliku da na drugačiji način ispričaju priču o delu grada koji je posebno značajan kao i da doprinesu otkrivanju novih tajni našeg grada.