Fondacija „Novi Sad 2021“ u okviru rezidencijalnog programa „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) poziva zainteresovane vizuelne umetnike da se prijave na konkurs kojim se upućuju na rezidencijalni program u Košicama (Slovačka). Rezidencija traje približno dva meseca, u periodu od 6. maja do 1. jula 2019. godine, a rok za prijavu na konkurs je 31. mart u ponoć.

Potencijalni kandidati treba da budu otvoreni za rad sa lokalnim umetnicima i zajednicama i spremni da rade na in-situ projektu koji će biti rezultat njihove rezidencije.Potrebno je da su kandidati punoletni državljani Republike Srbije, da imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije (umetnici sa prebivalištem na teritoriji Grada Novog Sada i partnerskih opština na projektu „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, opština Irig, Beočin i Sremski Karlovci imaju prednost), da se bave vizuelnom umetnošću, da tečno govore engleski jezik i da nisu izabrani u ranijem periodu za neki od rezidencijalnih programa u organizaciji Fondacije ili programa mobilnosti (po konkursima za programe: Plants AiR, Kizuna, Mobilnost itd.).Plants AiR -logo-1Ideja rezidencijalnog programa „Plants AiR“ Fondacije „Novi Sad 2021“ jeste da omogući i podstakne mobilnost lokalnih umetnika, kao i umrežavanje i razmenu iskustava kroz saradnju sa drugim umetnicima i evropskim organizacijama.

Tokom prethodne godine realizovana je 21 rezidencija – 15 umetnika je boravilo u Novom Sadu u okviru ovog programa, dok je šest umetnika iz Novog Sada bilo na razmeni u nekoj od evropskih organizacija. Ove godine, u okviru „Plants AiR“ rezidencijalnog programa planirano je da 22 umetnika realizuje svoje projekte u Novom Sadu ili inostranstvu.Košice-konkurs-1

 Sve detalje o aktuelnom konkursu potražite na zvaničnom vebsajtu Fondacije pod sekcijom „Javni pozivi“, a ukoliko imate dodatnih pitanja, Organizator konkursa je na raspolaganju na: plantsair@ns2021.rs.Konkurs se realizuje u saradnji sa organizacijom „KAIR“ iz Košica u Slovačkoj, uz podršku Umetničkog saveta Slovačke.

Outlook-5blnjeow-1