18. Slobodna zona od 3. do 8. novembra u bioskopu Arena Cineplex

18. Slobodna zona od 3. do 8. novembra u bioskopu Arena Cineplex

18. izdanje festivala Slobodna zona biće održano od 3. do 8. novembra u bioskopu Arena Cineplex. U novosadskoj Areni biće prikazano 11 dokumentarnih i igranih ostvarenja autentičnog izraza koja teraju na razmišljanje i preispitivanje. Festival će biti otvoren 3. novembra u 19:30h domaćom premijerom filma „Trougao tuge” Rubena Estlunda, ovenčanog Zlatnom palmom na 75. Kanskom festivalu.

Osim filma “Trougao tuge”, među hitovima ovogodišnje Slobodne zone nalaze se i dokumentarac o Bouviju (“Moonage Daydream”), drama-komedija o obudoveloj učiteljici u potrazi za seksualnim zadovoljstvom koju tumači Ema Tompson (“Srećno, Leo Grande”), priča o nastanku #MeToo pokreta i novinarkama koje su tome doprinele sa Keri Maligan i Zoi Kazan u glavnim ulogama (“Rekla je…”), porodična saga smeštena u Njujork osamdesetih (“Vreme armagedona”) sa Entonijem Hopkinsom i En Hatavej…

Posebno je zanimljiva selekcija filmova posvećena ženama koje prkose konvencijama i ustaju protiv nametnutih normi: “Korset” – o austrijskoj carici Elizabeti Bavarskoj, gladnoj znanja i željnoj života a prisiljenoj da jedino brine o svom izgledu; “Pisanje vatrom” – o indijskim novinarkama, pripadnicama kaste “nedodirljivih” koje kod kuće nemaju ni struju, ali pokreću digitalno izdanje novina i pišu o tradiciji, korupciji, seksualnom nasilju nad ženama;

2022 SZF Banner 1080x1080-01

“Četiri sunca i klavir” je dokumentarac muzičara Borisa Kovača o ljudima koji žive na salašima, onako kako se tamo živelo stotinama godina, i koji su potpuno nezavisni od sistema, do te mere da ne dobijaju nikakve račune (za komunalije) odnosno, “nikome ne polažu račune”.

Kompas Slobodne zone, debatni program, koji se sastoji od otvorenih diskusija inspirisanih temama pokrenutim u pojedinim filmovima, održava se drugu godinu zaredom u Novom Sadu, a prvi put u potpunosti u našem gradu. Urednik debatnog programa Ivan Milenković i njegovi sagovornici ove godine će diskutovati o temama obrađenim u filmovima „Prekovremeni rad” i „Pisanje vatrom”. Da li i na koji način fizički rad može ponovo da postane politički ulog biće jedno od pitanja na Kompasu nakon projekcije filma „Prekovremeni rad” u 17h, u subotu, 5. 11. u Areni Cineplex. Učesnici panela su Jelena Lalatović, književna kritičarka i pisac Luka Tripković iz Beograda.

Film „Pisanje vatrom”, o indijskim novinarkama iz kaste „nedodirljivih” koje pokreću digitalno izdanje novina, poslužio je kao inspiracija za panel o hrabrosti, slobodnom izveštavanju, kao i napetosti između profesionalnih novinara i centara političke moći. O tome će, na Kompasu 6. 11. nakon projekcije filma od 17 sati, u Areni Cineplex Ivan Milenković razgovarati sa novinarkom Marijom Vučić iz Beograda i književnicom Tanjom Mravak iz Splita.