Da li ste jelen, vuk ili košuta – pita Srpsko narodno pozorište

Da li ste jelen, vuk ili košuta – pita Srpsko narodno pozorište

Šesnaest metara visoki jelen, košuta ili vuk na fasadi u centru Novog Sada mogu da znače samo jedno: Opera Srpskog narodnog pozorišta priprema novi spektakl!

U ovom slučaju reč je o praizvedbi opere „Vladimir i Kosara“ u okviru programskog luka „Seobe“ Evropske prestonice kulture. Ovo je opera savremenog novosadskog kompozitora, ovogodišnjeg dobitnika Februarske nagrade, Stevana DIvjakovića, koja će baš na dan Srpskog narodnog pozorišta, u ponedeljak, 28. marta imati svetsku scensku premijeru.

Ovo opersko delo govori o fragmentu istorije Balkana, ali Vladimir, Kosara, car Samuilo i Vladislav nisu samo istorijski likovi, oni poseduju i svoj unutrašnji odraz u srebrnom jelenu, srni, vuku i medvedu.

Da li ste vuk jelen ili košuita foto SNP V. Velickovic

„Opera „Vladimir i Kosara“ je zamišljena kao velika istorijska freska, ali je istovremeno i san. U snolikim scenama upotrebljavamo velike lutke, a svaki od likova ima svoj parnjak u nekoj zveri – Kosara je srebrna srna, Vladimir srebrni jelen, car Samuilo veliki medved, a Vladislav crni vuk“ ističe reditelj opere Aleksandar Nikolić i dodaje da ovo delo vodi što dalje od realizma. „U operi reč nije dominantna, samo je informacija. Muzika je podtekst, ona slika emociju i značenje te reči. Svetlo i vizuelno takođe mogu da budu dodatni jezik. Želim da odvedem operu iz realizma, da je vodim putem koji je često riskantan.“

Riskantno, ili ne, ali Novosađane koji su prolazili centrom je priča zaintrigirala.

„Pažnju nam je zapravo privukla muzika. Nisam ovo ranije čula, a onda smo videli neverovatne figure. Klinci su se oduševili“, priča jedna Novosađanka.

„Video sam najavu pre neki dan i jako sam se zainteresovao, međutim već nije bilo karata. Ali sad saznajem da ima još jedan termin, pa jedva čekam da vidim ovo i na sceni“, dodaje prolaznik.

Da li ste vuk jelen ili košuta foto SNP V.Velickovic__

Inače, priča o Vladimiru i Kosari jedno je od najstariji predanja i ljubavnih priča na Balkanu. To je tragična ljubavna priča iz vremena pre Romea i Julije, Tristana i Izolde, vremena pre Nemanjića. Svedočanstvo o ovoj velikoj ljubavi i njenom tragičnom kraju, osim u brojnim umetničkim delima koja su govorila o njoj, i danas, kako i u prohujalim vekovima, čuva se u Veljim Nikolićima, nadomak Bara. Krst od tisovine, okovan u srebro, sa pozlaćenim listovima, sa kojim je voljom Vladislava ubijen Vladimir, prenosi se s kolena na koleno u barskoj porodici Andrović. Samo dva člana ove porodice u jednom vremenu znaju gde se on čuva.

Predstavu režira Aleksandar Nikolić, koreografiju je uradio Aleksandar Ilić, a delom Stevana Divjakovića dirigovaće gost iz Bugarske Dian Čobanov. Karte za premijeru su već rasprodate, pa je tako pozorište dodalo još jedan termin: utorak, 29. mart, a karte su u prodaji, na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.