Dan komšija u kulturnim stanicama

Dan komšija u kulturnim stanicama

Uživanje u dobroj hrani i muzici, radionice crtanja i tkanja, kao i humanitarna akcija, biće deo obeležavanja Dana komšija u kulturnim stanicama Eđšeg i Svilara, 31. maja.

„Ukoliko komšije razgovaraju, dele ideje i provode vreme zajedno veća je mogućnost da će se bolje razumeti i zajednički doći do rešenja za probleme u njihovoj zajednici. Mnoga rešenja zahtevaju kreativnost i tu je veliki značaj Evropskih prestonica kulture – da doprinesu dijalogu i tako podstaknu komšije da kreativno rešavaju probleme i na taj način poboljšaju kvalitet života u zajednici.“ rekla je Milica Rašković iz sektora za razvoj programa Fondacije „Novi Sad 2021“. 

Praznik komšija, koji se obeležava skoro 20 godina najpre u Parizu, potom i u drugim evropskim gradovima, kao reakcija na sve veću otuđenost, uvršten je i u programsku platformu „Budućnost Evrope” kada će Novi Sad pokazati svoje najvažnije karakteristike, solidarnost, kulturu zajedništva, dobre međuljudske odnose.

Pasulj za komšiluk u Eđšegu

Oni koji uživaju u kulinarskim poduhvatima mogu kod kuće da naprave svoje omiljeno jelo i da donesu u kulturnu stanicu Eđšeg, u 16 sati, kada će biti organizovana Komšijska trpeza. Tim Eđšega skuvaće jedno od omiljenih, tradicionalnih srpskih jela – pasulj. Pre toga, u 14 sati krenuće zajednička akcija sređivanja Eđšega, uređenje okoline, šišanje trave, skupljanje smeća.

Za vešte i kreativne ruke, kao i za one koji imaju kreativne ideje, u 17 časova počinje radionica aranžiranja prolećnog cveća, a za najmlađe koji uživaju u akrobacijama, fizičkoj aktivnosti i nemirni su poput čigre idealna će biti Cirkuska izmotavanja koja kreću u 18.30.

Svetski dan komšija biće prilika da Novosađani pokažu i svoju humanost, koje nikada ne manjka, a ovog puta je u pitanju Humanitarni buvljak. Sve očuvane stvari koje vama nisu potrebne prikupljaće se od 17.30 do 21 sat u Eđšegu, a narednih dana biće zamenjene za donacije, namenjene lečenju nezbrinutih životinja.

Praznik svakako neće proći bez muzike, ovog puta džez zvuka, pa će u 20 sati nastupiti Jazz trio.

 

U Svilari miris peciva i zanimljive radionice

Šta je dobar komšija, koje su njegove osobine, šta on radi i kako izgleda, pokazaće najmlađi Novosađani iz vrtića „Dreamland“ koji će 31. maja u kulturnoj stanici Svilara u 11 sati crtati dobrog komšiju.

U 13 sati biće organizovano čišćenje parkića i kuvanje kotlića, a tokom čitavog dana, svako ko bude u prošao kroz Almaški kraj i posetio kulturnu stanicu, moći će da proba kreativna peciva sa motivima Svilare.

Tehniku tkanja i pravljenje proizvoda iz domaće radinosti svim zainteresovanima pokazaće, naše komšije iz Zone 021, članovi udruženja „Naše ruke“ iz Sremskih Karlovaca, čija radionica počinje u 15 sati.

Za dobar program pobrinuće se i udruženja iz komšiluka Svilare, pa će tako „Scream academy“ pokazati kako crtanje može biti i jedan vid terapije, kroz radionicu u kojoj svako može da učestvuje, sa početkom u 16 časova, a Društvo akvarelista Vojvodine organizovaće izložbu u 19 sati.

Ukoliko znate neku zanimljivu priču o vašem komšiluku iz Almaškog kraja, imate lepe uspomene koje biste podelili kako ne bi otišle u zaborav ili, sa druge strane, želite da se upoznate sa čarima Almaškog kraja onda bi trebalo da budete deo programa u Svilari od 17 sati kada će se pričati priče o tom delu grada.

Za dobar muzički program biće zadužen DJ Evernew od 19 časova.

Platforma „Budućnost Evrope“ obuhvata i izložbe, festivale, koncerte, pozorišne predstave i brojne druge aktivnosti. U fokusu su deca i mladi, koji imaju prilike da pronađu kulturne sadržaje shodno svojim interesovanjima, ali i da se uključe u kreiranje novih, drugačijih kulturnih sadržaja, da uče o evropskim vrednostima i pokažu na koji način mogu da doprinesu kreiranju autentične kulturne slike grada. U „Budućnost Evrope“ uključeno je više od 40 domaćih i stranih organizacija i kulturnih ustanova. Programi će trajati do 7. juna, a detaljne informacije možete pronaći na adresi: https://bit.ly/2JlW9MY.