“Slušaj sine ove velike reči”

“Slušaj sine ove velike reči”

Promocija biografije Bode Ninkovića “Slušaj sine ove velike reči”
autora Jovice Tišme i svirka benda OPS
PROSTOR, Beogradska 11, Petrovaradin
četvrtak 23.05.2019 u 19.00 hBoda_Korice otvorene
Promocija biografije Bode Ninkovića “Slušaj sine ove velike reči” autora Jovice Tišme biće održana u četvrtak 30.05. od 19 časova u kreativnom centru PROSTOR, Beogradska 11, Petrovaradin. O knjizi će govoriti: marketing konsultant i pisac Lazar Džamić, autor Jovica Tišma i glavni lik u knjizi Slobodan Boda Ninković. Nakon toga uslediće i svirka Grupe OPS “najboljeg EX YU benda za koji niko nije čuo”, a čiji su članovi upravo Boda Ninković, zatim Jovica Tišma i Braca Martić.alat radix c
Knjiga “Slušaj sine ove velike reči” je priča o životu jednog velikog glumca, ali ona nije baš uobičajena glumačka biografija. Režirana je tako da čitalac kroz priču o Bodi proživi i svoje detinjstvo. Kako kaže autor biografije Jovica Tišma “još kao sasvim malo dete Boda je stupio na scenu u kostimu, kao neko ko će biti ono što jeste pretvarajući se u nekog drugog – mama mu je vezivala mašnice i oblačila haljinice.”
Boda je do sada odglumio više od 100 uloga, a jedini je glumac koji je u tokom jedne večeri, istovremeno, igrao u dve predstave – u dva pozorišta. Bio je Mića Šaft, Šule, Doktor za probleme, Kustudić, Vučina, Cane pilot, Dikan, Drug Uča, Paralaža Mita, Šilja, Veliki Štrumpf, Zmaj Ognjen, Marko Kraljević, Kiza. A između svih tih uloga teče jedna životna priča koja mami osmeh, budi emocije, golica nas po uspomenama. Uzbudljiva, verodostojna, lekovito zabavna i duhovita. Jer ona nije samo biografija glumca – ona je knjiga o Bodi.Boda_knjiga
Kako piše dnevni list Danas “Pojavom novog kulturnog senzibiliteta u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka, u Smederevu se rađa Pseudo-pank cirkus OPS, a pod istim imenom i pozorišna trupa Omladinsko Pozorište Smederevo.” Grupa OPS nastala je 1976. godine kao reakcija na početak panka, a Boda je često u nastupima bio potpuno kostimiran. Tri godine nakon osnivanja benda pobedili su na zaječarskoj Gitarijadi. Iako su dobili priliku da snime svoj prvi album to se ipak nije dogodilo, a ove godine Grupa OPS slavi 35 godina od raspada benda.
Autor biografije Jovica Tišma uglavnom piše za decu, a do sada je radio kao novinar u Radio Smederevu, uređivao časopis Svici za decu i Smederevski magazin za odrasle. Tri i po decenije od neuspešnog pokušaja da postane školovan glumac napravio je profesionalno putujuće Pozorište „Dečja Zemlja“, za koje piše, glumi i režira.