Dočeku 7529. uz Vasila Hadžimanov i Stefana Milenkovića

Dočeku 7529. uz Vasila Hadžimanov i Stefana Milenkovića

U okviru Dočeka 7529, Stefan Milenković i novosadski kamerni orkestar Camerata Academica ugostiće veliko ime džez muzike, pijanistu i kompozitora Vasila Hadžimanova.

Nastup vrsnih muzičara predstavlja jedinstven događaj u pripremi Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture. Hadžimanov će se Milenkoviću pridružiti u izvedbi numera „Preko brda, preko brega” i „The Christmas Song”, a ceo koncert publika će moći da isprati 13. januara u 20 sati, kako onlajn, putem platforme visitns.rs, tako i na Drugom programu Radio-televizije Srbije.Vasil-Hadzimanov-foto-Milan-Josipovic-1

Novi Sad će otvoriti svoju prvu Gradsku koncertnu dvoranu, ali i vrata novosadske Akademije umetnosti budućim predavačima Milenkoviću i Hadžimanovu. Dolazak dva virtuoza u grad kulture označava nastavak izgradnje „novih mostova”, kojima ljudi i procesi stvaraju prostore i programe odnosno trajne legate projekta „Evropska prestonica kulture”.

Muzičaru čija su sva dela proglašena umetničkim delima od kulturnog značaja za Srbiju, kompozitoru, pijanisti, nezaobilaznoj sponi za srpski džez Vasilu Hadžimanovu i violinisti koji je proglašen umetnikom veka, u čije mnogobrojne nastupe spadaju koncerti sa sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, orkestrom Boljšoj teatra i mnogim drugim Stefanu Milenkoviću neće biti prvi put da nastupaju zajedno. U kombinaciji sa orkestrom Camerata Academica, koji je Isidora Žebeljan uporedila sa renomiranim evropskim orkestrima, Vasil i Stefan kombinujući različite muzičke stilove, talenat i strast, 13. januar učiniće magičnim i neponovljivim.

Jedinstveni Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, 31. decembar i 13. januar, prvi put će biti realizovan u onlajn formatu, predstavljajući nove prostore za kulturu, kao što su Fabrika, Skladište i Biro na Velikom Limanu, buduća Čeličana, mreža kulturnih stanica i prva Gradska koncertna dvorana.

Stefan-Milenkovic-foto-Filip-Milenkovic

U novogodišnjoj večeri, 31. decembra, Novi Sad, buduća Evropska prestonica kulture, poklonila je publici širom sveta operski spektakl „Rigoleto”, koji je emitovan preko platforme visitns.rs. Pored Milenkovića, Hadžimanova i kamernog orkestra Camerata Academica, 13. januara nastupiće i Električni orgazam, Buč Kesidi, bend Džezva & Džezvica, mlada violinistkinja Lana Zorjan, Novosadski duvački kvintet, sopran Agota Vitkai Kučera sa pijanistkinjom Jelenom Simonović Kovačević. Njima će se pridružiti i srpski reper Filip Arsenijević, koji će za ovu priliku nastupiti u inovativnom aranžmanu „Surreal & Beyond”, potom hor Sveti Stefan Dečanski sa gudačkim orkestrom Orfelin, dok će najmlađi uživati u Operi za decu Udruženja umetnika „Visoko C”.

Doček 2021 i 7529 foto NS EPK

Detaljne informacije programa možete pogledati na platformi visitns.rs.

Foto: Filip Milenković, Milan Josipović