Drugo veče Serbia Fashion Week-a u znaku kolekcija inspirisanih nacionalnim kulturnim nasleđem

Drugo veče Serbia Fashion Week-a u znaku kolekcija inspirisanih nacionalnim kulturnim nasleđem

Posle večeri svečanog otvaranja i zagrevanja pred sve ono šta nas očekuje do kraja 19. izdanja Serbia Fashion Week-a, program je nastavljen eksplozijom kreativnosti na modnoj pisti. Gotovo svi dizajneri, inspiraciju za svoje nove kolekcije crpeli su iz kulturnog nasleđa zemalja iz kojih potiču, vešto spajajući moderne i tradicionalne elemente. Drugo veče srpske nedelje mode, koja je ove godine deo projekta Evropska prestonica kulture 2022, proteklo je u znaku originalnih i upečatljivih revija koje su bile propraćene ovacijama.

Na samom početku večeri, u auli Novosadskog sajma kolekciju inspirisanu kulturnim nasleđem Srbije prikazala je dizajnerka Silvana Tošić. Njene kreacije savršen su spoj glamura i tradicije, a samu reviju fantastično su upotpunili zvuci izvorne muzike.
“Moja modna linija zove se Etno glamur. Kad sam počela da se bavim dizajniranjem, moj san je bio da obučem ćilim, ali je to tada bila nemoguća misija. Zbog toga sam želela da na modnoj pisti u toku ove revije bude ćilim, a među predstavljenim modelima su i dva ćilim-kaputa napravljena od bakinih ćilima koji su stari devedeset godina. Iskombinovala sam moderne materijale sa pravim starim ćilimom i pokazala da se ćilim ipak može nositi. Inače se uvek trudim da koristim prirodne materijale lan i pamuk, ali i viskozu. To moraju biti materijali koji su pogodni i za vez. Mnogi dizajneri štampaju motive pirotskog ćilima, ali ja to radim vezom i drago mi je što ova moja misija traje evo već sedam godina. Od tradicije ne može baš da se zaradi, ali to naše nasleđe se nosi u srcu, ne radi se to zbog novca”, rekla je Silvana Tošić.

Bojan_Marovic_foto_Nenad_Karlic_27042022-82_35

Dizajnerka Katarina Vidović predstavila je elegantnu, modernu kolekciju inspirisanu kraljicom Viktorijom.
“Još nemam naziv za svoju kolekciju koja predstavlja nešto što je evergrin. Korset je nosila još kraljica Viktorija, koja me i inspirisala za ovu kolekciju. Na reviji su prikazani korseti u bojama, malo moderniji u girli fazonu, izrađeni od prirodnih i veštačkih materijala”, kazala je Katarina Vidović.

Potom je usledila revija modne dizajnerke iz Grčke Georgie Chioni i njenog brenda SkiN IT Fashion. Odevni komadi iz ove kolekcije odišu rokom i pankom.
“Sviđa mi se što sam ovde, revija je bila odlična, devojke su bile fantastične, a organizacija besprekorna. Naziv moje kolekcije je Skiners, a inspirisana je dinamikom i odlučnošću žene koja zna šta želi i kako da dobije to što želi. Modeli su izrađeni od kože u kombinaciji sa laganim materijalima. Ja sam iz Kavale u Grčkoj, dakle iz komšiluka, a Novi Sad je prvi grad koji sam posetila u Srbiji. Veoma je lep grad, u njemu se prijatno osećam”, rekla je gošća iz Grčke dodajući da je reakcija publike čini srećnom.

Pre naredne revije publika je imala priliku da uživa u muzičkom predahu i pesmama koje je izveo pop pevač Bojan Marović. Kada su se utišali aplauzi i ovacije kojima su prisutni pozdravili Marovića, usledila je revija crnogorske dizajnerke Kristine Marović kroz čiju kolekciju se provlače motivi narodnih nošnji naših krajeva.
“Kolekcija je inspirisana narodnim nošnjama Balkana, tako da sam pokušala da prilagodim materijale koji su se koristili do Prvog svetskog rata. Dominiraju pamuk i lan, ali provlače se svila i saten kojih nije bilo u tom periodu. Vez sam sama radila, jer mi je bilo važno da verodostojno prenesem motive sa narodnih nošnji”, rekla je Kristina Marović.

Jelena_Gajsek_na_reviji_Milice_Trickovic_foto_Milojic_M__270422_087_40

U nastavku programa publika je uživala u kreacijama dizajnerki Milice Tričković i Jelene Zorić koje su svoju kreativnost udružile stvarajući novi brend Lovely Apple. Njihova kolekcija je inovativna i eksplozivna, a kolorit koji su koristile donosi vedrinu, ali i dah ekstravagancije.
“Pokušale smo da spojimo umetnost i modu u jedno. Za ovu kolekciju nas je inspirisala umetnica iz Valensije, Yica Đurić koja nam je ustupila svoje slike i radove. Naši modeli su za sve žene i muškarce, a ovom revijom želele smo da pokažemo da kreacije na pisti ne moraju da prikažu samo profesionalni modeli. Htele smo da svako može da se pronađe u našoj kolekciji”, rekla je Milica Tričković nakon revije na kojoj su pored profesionalnih modela pistom prošetali i predstavnici medija.

U poslednjem bloku druge večeri predstavili su se švedska dizajnerka poreklom iz Maroka Iman Belmkadem, kao i jedna od naših najpoznatijih modnih kreatorki Marija Šabić.
Kolekcija kreatorke Iman Belmkadem odiše njenim rodnim Marokom, a reviju je pratila i odgovarajuća muzika, kao i koreografija manekenki.
“Veoma sam srećna i uzbuđena zbog mog učešća na Serbia Fashion Week-u. Pre dve godine učestvovala sam u digitalnom izdanju srpske nedelje mode, a sada sam prvi put svoju kolekciju prikazala uživo. Predstavljam švedsko-marokanski brend Taragalte Stockholm. Kolekciju čine dva dela. Prvi se zove Sanjajući o Maroku, inspirisan slikom moje majke koja je marokanska slikarka. Dakle, u svaku kreaciju utkan je neki marokanski predeo. Drugi deo kolekcije inspirisan je nacionalnim mitovima Maroka i tradicionalnom tkaninom koja se zove vinčif. Ova tkanina obično se koristi u luksuznim dekoracijama ili tradicionalnim kaftanima, a u ovoj kolekciji upotrebila sam je za veoma modernu široku jaknu sa švedskim dizajnom
Prvi put sam u Novom Sadu i zaljubila sam se u ovaj grad. Izuzetno je lep, a svi ljudi su veoma ljubazni. Organizacija je savršena i srećna sam zbog ovog doživljaja, definitivno ću se vratiti ponovo u Novi Sad”
, rekla je Iman Belmkadem čiju reviju je iz prvog reda pratio ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaž.

Jelena_Gajsek_na_reviji_Milice_Trickovic_foto_Milojic_M__270422_087_40

Na kraju ove modne večeri, svoju kolekciju predstavila je dizajnerka Marija Sabić. Manekenke su nosile elegantne i glamurozne modele nežnih boja koje su upotpunili lepršavi šalovi.
“U ovoj kolekciji koristila sam prilično jednostavne materijale, bez mnogo čipke, ali sam sve upotpunila vazdušastim, lepršavim šalovima koji su me podsećali na vetar, na letenje, na čistotu, na slobodu… Verujem da sam ovog puta postigla to da ženu prikažem kao čistu, dobru, dobronamernu, a da je ona ostala žena u svoj svojoj suštini”, rekla je Marija Šabić čiju reviju je publika pozdravila dugim ovacijama.

Treće večeri Serbia Fashion Week-a na program će biti revije Latinke Đorđević, Valentine Dukić, Boška Jakovljevića, Jelene Malešević, mađarskog brenda ZIA Budapest i Carmichael Bybield iz Holandije.

Foto Milan Milojić, Nenad Karlić