Laki komad o smešnom i gnusnom: „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ premijerno u SNP-u

Laki komad o smešnom i gnusnom: „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ premijerno u SNP-u

Za samo tri dana, u petak 23. aprila u 20 sati, biće premijerno izvedena predstava „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“, autor komada Milos Nikolić, reditelj Ivan Cerović, na Kamernoj sceni.

Zločin, kazna, savest, pristajanje i nepristajanje na zločin, podela odgovornosti teme su komada koji su svom pod naslovu ima naziv „Laki komad o smešnom i gnusom“, a koji je dramaturški oblikovao Božidar Knežević. Ogled o mračnoj strani ljudske prirode, na scenu će izneti Nebojša Savić, Ljubiša Milišić i Sanja Mikitišin.

„Gnusno kao tema priče, kao način na koji su se neke stvari radile na jednom nivou, i na drugom nivou kao kontrapunkt – lakoća, lakoća igranja, lakoća prihvatanja zločina, lakoća zaborava zločina onih koji su činili iste te zločine. Svaki dobar tekst u sebi mora da ima paradoks. Veći paradoks od smešnog i gnusnog teško da možemo naći i tu dobijamo svu licemernost ljudi koji su učestvovali u zločinima”, ističe reditelj Ivan Cerović i dodaje:

18 ma_aka i limar Herman Brum foto Sr_an Doroaki 1

 

„Mi želimo da postignemo katarzičan efekat. Naravno, cela predstava se polako otvara. Na početku je to odnos jednog limara i snimatelja i tek se kasnije, tokom predstave, otkrivaju detalji i dolazi se do takozvanog krešenda. Predstava u sebi ima primese atmsofere iz filmova Dejvida Linča, začudnosti, bizarnosti, komičnih elemenata“.

Nakon premijere predstave „Deobe“ reditelja Juga Radivojevića, „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ obogatiće repertoar najstarijeg srpskog teatra. Naredna premijera biće u maju, „Višnjik“, Radoslava Milenkovića, dok su u toku probe predstave „Golmanov strah od penala“, rediteljke Ane Đorđević.