Na pragu distopije (predavanje)

Na pragu distopije (predavanje)

Zajednica okupljena oko inicijative #hiljadekamera u četvrtak (22.4) od 19.30 časova u kreativnom centru PROSTOR predstaviće dosadašnja istraživanja i zaključke koji otkrivaju kako radi sistem masovnog biometrijskog nadzora, zašto nije zakonit, kakve će sve posledice ostaviti na građane i celo društvo, i kako građani mogu da se uključe u ovu borbu. Istraživanje će predstaviti Andrej Petrovski i Danilo Krivokapić iz SHARE fondacije.

** Događaj će biti emitovan uživo putem zvanične Facebook stranice. Moguće je fizički prisustvovati događaju, ali zbog epidemioloških mera za dolazak je neophodno da se zainteresovani prijave putem linka.

Aktivisti i organizacije pokrenuli su niz akcija – od lova na kamere koje se ucrtavaju na javnu mapu, jer policija nije ispunila svoju zakonsku obavezu da objavi i označi sva mesta pod nadzorom; do učešća u evropskoj kampanji za zabranu biometrijskog nadzora. Potpisivala se peticija, prikupljala su se sredstva za dalju pravnu i aktivističku borbu, delili su se raznovrsni informativni i promotivni materijali.

fb-live-stream-22

Sistem pametnog video nadzora nije zakonit jer nesrazmerno i neselektivno ograničava slobode i ljudska prava, protivno domaćim i međunarodnim standardima i propisima. Previše je primera nekažnjive zloupotrebe ličnih podataka prikupljenih kroz postojeće sisteme policijskog nadzora, da bismo svoja prava i slobode sada prepustili rizicima algoritamske identifikacije i praćenja.

Pošto je pitanje biometrijskog nadzora uspela da uvede u pravnu proceduru, uključivanjem Poverenika za zaštitu podataka koji je utvrdio da ne postoji pravni osnov za ovakvu obradu podataka, dok je istovremeno informisala širu javnost o opasnostima koje takav nadzor predstavlja za čitavo društvo i svakog od nas – inicijativa #hiljadekamera sada je okrenuta planovima o daljim koracima.

Događaj #hiljadekamera: Na pragu distopije deo je projekta “Budimo Gradić 2021” podržanog od strane Grada Novog Sada.
Više informacija potražite na Facebook događaju