Promocija zbirke priča “Kućne grinje” Igora Ivaniševića

Zbirka priča Kućne grinje (i druge prašnjave priče) Igora Ivaniševića sadrži tri obimne priče od kojih neke idu ka formi novele, ali se i dalje drže strogo organizovanih obeležja rukopisa kao celine.

To su, pre svega, žanrovska, tematska i motivska povezanost priča, kao i uverljiv stil kojim autor uvezuje zasebne tekstove u jednu koherentnu zbirku. Priče su podeljene u više fragmenata koji olakšavaju čitanje i omogućuju lakšu prohodnost i povezivanje zasebnih delova koji stupaju u asocijativnu i intertekstualnu vezu. Ivanišević se poigrava vremenskim okvirima svojih priča, idući napred-nazad u periodu od kraja 19. do sredine 20. veka, mapirajući najznačajnije istorijske događaje tog doba, ali i neprestano aludirajući na savremeni trenutak, zbog čega se zbirka Kućne grinje (i druge prašnjave priče) može čitati i kao dokument prošlosti i kao beleška o sadašnjosti.

Ivanišević je rođen u Kragujevcu 1989. godine, objavio je više kratkih priča u periodici i zbornicima (Nešto diše u mojoj torti, V: fantastične priče iz ravnice, Grad ukletih, Novi svitak, Rukopisi i Ubiq). Zbirka Kućne grinje (i druge prašnjave priče) pobedila je na konkursu “Golub” Gradske biblioteke Karlo Bijelicki iz Sombora 2020. godine, a bila je i u najužem izboru XVIII kola edicije „Prvenac“ Studentskog kulturnog centra Kragujevac. Živi i radi u Novom Sadu.