Promocija zbirke priča “Kućne grinje” Igora Ivaniševića

Promocija zbirke priča “Kućne grinje” Igora Ivaniševića

Zbirka priča Kućne grinje (i druge prašnjave priče) Igora Ivaniševića sadrži tri obimne priče od kojih neke idu ka formi novele, ali se i dalje drže strogo organizovanih obeležja rukopisa kao celine.

To su, pre svega, žanrovska, tematska i motivska povezanost priča, kao i uverljiv stil kojim autor uvezuje zasebne tekstove u jednu koherentnu zbirku. Priče su podeljene u više fragmenata koji olakšavaju čitanje i omogućuju lakšu prohodnost i povezivanje zasebnih delova koji stupaju u asocijativnu i intertekstualnu vezu. Ivanišević se poigrava vremenskim okvirima svojih priča, idući napred-nazad u periodu od kraja 19. do sredine 20. veka, mapirajući najznačajnije istorijske događaje tog doba, ali i neprestano aludirajući na savremeni trenutak, zbog čega se zbirka Kućne grinje (i druge prašnjave priče) može čitati i kao dokument prošlosti i kao beleška o sadašnjosti.

Ivanišević je rođen u Kragujevcu 1989. godine, objavio je više kratkih priča u periodici i zbornicima (Nešto diše u mojoj torti, V: fantastične priče iz ravnice, Grad ukletih, Novi svitak, Rukopisi i Ubiq). Zbirka Kućne grinje (i druge prašnjave priče) pobedila je na konkursu “Golub” Gradske biblioteke Karlo Bijelicki iz Sombora 2020. godine, a bila je i u najužem izboru XVIII kola edicije „Prvenac“ Studentskog kulturnog centra Kragujevac. Živi i radi u Novom Sadu.