„Šetnje kroz nasleđe“

„Šetnje kroz nasleđe“

Nove „Šetnje kroz nasleđe“, projekat iza kojeg stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, donose priču o Novom Sadu iz ugla sedme umetnosti. Uz projekat „Kinoplov“ Šetnje će oživeti Novi Sad sa polovine 20. veka zahvaljujući filmskom i dokumentarnom materijalu Kino kluba Novi Sad.

Prvi susret sa Novim Sadom iz filmske arhive zakazan je za 11. avgust u 21 sat na Brod teatru kada će biti prikazan film „Poslednji dani Šangaja“ autora Borivoja Mirosavljevića, kao i niz kratkih filmova i isečaka iz filmova koji prikazuju Šangaj, Kej i Oficirac zabeležene kamerom pre gotovo 70 godina.

„Kinoplov” oživljava prizore Novog Sada iz sredine prošlog veka, donosi putovanje u vreme dok su ulicama grada još uvek saobraćali tramvaji. Filmski snimci zabeleženi kamerom članova Kino kluba Novi Sad su svedočanstvo kako se grad kroz vreme menjao i neprocenjiv dokument jednog, prelomnog perioda njegovog razvoja.

Tokom tri Šetnje, koliko je ukupno planirano projektom „Kinoplov“, kroz filmsku arhivu Novosađani će čuti priče o gradu koji se užurbano menjao, o ljudima koji su snimali filmove o njegovom razvoju, kao i zašto je filmski amaterizam veoma važan segment kulturnog nasleđa.

Šetnje kroz nasleđe u septembru otkrivaju tajne Karlovaca

Kako izgledaju kuće i dvorišta Karlovčana i koje priče kriju? Ovo kulturno bogatstvo otkriće šetnja „Moja karlovačka priča“, nastala, takođe, u okviru projekta „Šetnje kroz nasleđe“. U subotu, 7. septembra u 15 časova „Moja karlovačka priča“ po prvi put otvoriće vrata dve privatne kuće, čiji će vlasnici podeliti lična sećanja i predstaviti kulturnu raznolikost Sremskih Karlovaca.

Društvo za negovanje tradicije i razvoja Sremskih Karlovaca, koje je i pokrenulo projekat „Moja karlovačka priča“ poziva sve zainteresovane da doprinesu ovom projektu, te da na mejl adresu tradicijakarlovci@gmail.compošalju svoje priče, sećanja vezana za Sremske Karlovce. Video poruke treba da budu trajanja do 2 minuta, a pisane poruke treba da sadrže do 10 ključnih reči koje ih asociraju na Karlovce.

Rok za slanje ovih materijala je 15.avgust, a prispeli zapisi biće prikazani na kraju šetnji u Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima.

„Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u okviru projekta „Šetnje kroz nasleđe“ uključuje građane u očuvanje kulturnog nasleđa kroz savremene načine interpretacije ličnih sećanja i doživljaja. U okviru ovog projekta podržano je ukupno 11 projekata novosadskih udruženja kroz koje stičemo priliku da predstavimo manje znane, lične priče o gradu i Novosađanima.