Šumske radionice – Opština Irig, Šatrinci, Fruška gora

Šumske radionice – Opština Irig, Šatrinci, Fruška gora

U organizaciji Irig moj grad u saradnji sa partnerima na projektu u okviru Interreg IPA CBC HU SRB programa – Prirodni selfnes, održane su radionice pod nazivom “Šumske radionice – Forest workshops”, u cilju promovisanja šumske medicine.

Radionice su relizovane sledećih datuma i sadržaja:

Radionica „Šumska terapijska šetnja po metodi ANFT“ – 27.03.2021.god.

Osnovni program šumskog velnesa je šumska terapijska šetnja. Ona je strukturisana po metodi ANFT i sastoji se od: uvoda, POP elementa, WIN elementa, ID elementa i čajne ceremonije. Efekat ove šetnje posebno je procenjivan u odnosu na mentalni velnes i pokazalo se da ima značajno korisno dejstvo na poboljšanje kvaliteta života kako depresivnih, tako i kod anksioznih osoba. Ujedno povećava kreativnost i bliskost sa drugim ljudima, samim sobom i okruženjem. Ovaj program se primenjuje uspešno širom sveta u projektima javnog zdravlja, zdravstvenog turizma. Zajedno sa jogom je jedina preventivna medicinska grana u kućama zdravlja osiguravajućih društava i kompanija. Takođe svoju upotrebu nalazi i u tim bildingu, kao i u rehabilitacionim programima, problemima maloletničke delikvencije.

Radionica “Shinrinyoku – kupanje u šumskom vazduhu” (japanska tradicija) – 09.04.2021.god.

Osnovni program ove radionice je prezentacija tradicionalnog japanskog zdravstveno-preventivnog programa kupanja u šumskom vazduhu. Ova drevna metoda primenjivana je u Japanu kroz vekove, a svoju renesansu doživljava počev od 1980. godine. Ona podrazumeva luksuz uranjanja u atmosferu šume i uživanja u njenoj blagodeti. Shinrin-yoku je jednostavna metoda u kojoj se čovek prepušta atmosferi šume. Ministarstvo zdravlja Japana je uložilo značajna sredstva za naučna istraživanja kojima je dokazano da je udisanje šumskog vazduha i njegovih aromatičnih molekula- fitoncida, višestruko korisno za kvalitet života, well being i zdravlje.

0-02-05-f738c5ffebce00e4c12bc4b67f71ca38ce3194f0ae833eba53a78856eaec7545_d0eb480e

Radionica „Balkanski šumski hamam i ostale evropske varijante šumskog velnesa“ – 11.04.2021.god.

Za razliku od šuma Japana koje su mračne, evropske šume, posebno balkanske udružuju pozitivne efekte sunca i šumske atmosfere na kvalitet života učesnika, njihov well being i zdravlje. Balkanski šumski hamam karakterišu smeh, radost, igra, pesma, kao elementi šumskog pozorišta, ali i dokoličarenje, kao najluksuzniji turistički program (doing nothing, idleness, muse).

Radionica “Fitoterapija i hortikulturna terapija” 09.04.2021.god.

Fitoterapija kao komplementarna medicinska disciplina ima svoje mesto u šumskom velnesu. Pre svega, kroz programe šumske šetnje sa naturalistom uz prepoznavanje lekovitog bilja i učenja o njegovim zdravstvenim potencijalima. Biljke koristimo za čajnu ceremoniju, šumsku SPA trpezu, a aromatično bilje predstavlja elemenat biljnih bošči-pinda u pinda sveda masažnim velnes tehnikama. Proizvodi lekovitog bilja predstavljaju važan element ponude suvenira u šumskom velnesu. Hortikulturna terapija preko Micobacterium vaccae, srećne bakterije iz zemljišta, podstiče stvaranje endorfina (hormona sreće) kod učesnika i doprinosi poboljšanju kvaliteta života kao i grounding (hodanje bosim nogama po zemlji). Na radionici će se demonstrirati formiranje vrtića zdravlja.

Radionica „Art terapija u prirodi“ 21.03.2021.god.

Ova radionica ima za cilj da predstavi osnovne elemente art terapije kroz stvaranje instalacija iz prirode kojima se iskazuje zahvalnost majci zemlji i to kao kolektivna umetnost, mandale od prirodnog materijala (iz šume), body art kao i biblioterapija haiku poezijom.

0-02-05-0bc13021501a2e1bfc7d13ca1db0f565fbf1c8b1b29931b2753cf338721fbc17_d2a019c9

Radionica „Corner shop suvenira iz šume“ 21.03.2021.god.

Ova radionica namenjena je za edukaciju žena preduzetnica i ostalih učesnika iz ranjivih populacija. Cilj je da se obogati turistička ponuda šumskog velnesa proizvodima od drveta, biljaka, šumskog voća, vune i ostalih prirodnih materijala. Značaj ove radionice je i povezivanje učesnika sa tradicijom i kulturom sa područja na kojem se izvode programi šumskog velnesa.

Radionica „Programi šumskog velnesa u senzornom vrtu“ 11.04.2021.god.

Senzorni vrt je važan element programa šumske medicine i šumskog velnesa, deluje na izoštravanje čula, doprinosi mindfulness-u, relaksaciji, podstiče kreativnost i koristi se u programima TIM buildinga I vrtića zdravlja. Posebno su zanimljivi japanski vrtovi, francuski I engleski tip senzornog vrta. Radionica je namenjena pedagozima, psiholozima, pejzažnim arhitektama, turizmolozima, ekolozima…

Radionica „Muzikoterapija“ 27.03.2021.god.

Radionica muzikoterapija i terapija zvukom namenjena je psiholozima, pedagozima, turističkim radnicima i zdravstvrnim radnicima. Sound skape je jedan od najvažnijih elemenata velnes programa u celini, a posebno programa šumskog velnesa. Raznovrsnost biodiverziteta (broj vrsta ptica i njihova pesma) upravo je srazmerna efektima koje šumski velnes ima na mentalno blagostanje. Pored zvukova prirode (žubor vode, šum vetra, cvrkut prica ili jednostavno tišina) u šumskom velnesu značajno mesto imaju i zvučne kupke koje proizvode posebno dizajnirane zvučne činije, gongovi i zvona kao i zvuci različitih instrumenata (harfa, frula, koshi, raindrop stick i druge udaraljke). Terapija pevanjem kroz aktivaciju grlene čakre takođe je važan elemenat programa šumskog velnesa.

0-02-05-7e106eb8218aaba582feec3f41ffb9dafb55fe073c7eb8845052ef752f119a64_b735e1fd

Radionica „Čajna ceremonija“ 28.03.2021.god.

Ceremonija ispijanja čaja je neizostavni element programa šumskog velnesa koji povezuje fitoterapiju, aromaterapiju, meditaciju, gastro art, traciciju i kulturu naroda širom sveta, počev od kineske čajne ceremonije, preko japanske , južnoameričke do narodne medicine. Kombinacija lekovitog bilja u formi čaja je deo programa srpske srednjovekovne bolnice u Studenici. Ovaj program, pod nazivom “Bilje, molitve i zvuk zvona” predstavljamo kao reprezentativni program šumskog velnesa i zdravstvenog turizma u Srbiji. Postavka čajne ceremonije uključuje art terapiju, šumsku SPA trpezu i predstavlja izraz zahvalnosti prirodi i majci zemlji. U ANFT metodi čajna ceremonija predstavlja elemenat inkorporacije gde se povezujemo s prirodom i spolja i iznutra.

Radionica „Šumska SPA trpeza i harvesting“ 28.03.2021.god.

Šumska SPA trpeza je nerazdvojni elemenat šumskog velnesa i uključuje pripremanje hrane od sastojaka iz prirode (šume) što podrazumeva korišćenje organskih proizvoda i podrazumeva održivi razvoj. Prikazaćemo recepture na bazi gljiva, šumskih plodova, rogača, žira, sremuša, zove, bagrema, jestivog cveća, mikro-bilja i paprati… Upoznaćemo se sa pojmom forest to plate, šuma na trpezi kao i elementima šumskog vital bara.

Radionica „Tradicionalni I medicinski pravci u šumskom velnesu“ (Ayurveda, TKM I Narodna medicina) 10.04.2021.god.

Radionica se sastoji iz tri celine koje su usko povezane. Ayurveda – nauka o životu, prvi i najstariji medicinski sistem priznat od strane WHO. U šumskom velnesu koristimo sledeće programe: dnevna rutina, način ishrane, aromaterapija, masaže ( Pinda sweda, masaža i samo masaža). Vežbe zdravstvenog Qi gonga doprinose poboljšanju kvaliteta života i fizičkom i mentalnom blagostanju šumskog velnesa. Joga smeha spada u jednu od terapija disanjem. Posebno se primenjuje u šumskom velnesu kroz jednostavne vežbe kao što su: ajde da otvorimo srce, da napravimo cappuchino, da izmerimo metar smeha… Vežbe su namenjene učesnicima svih životnih doba uključujući i osobe sa hendikepom i onkološke pacijente.

Radionica „ Šumsko pozorište“ (Indija) 10.04.2021.god.

Šumsko pozorište je grana šumskog velnesa, nastala u Indiji, koja podrazumeva kombinovane tehnike terapije plesom i pokretom, terapije smehom, biblioterapije, muzikoterapije, art teapije, psihodrame, aromaterapije, filoterapije, body art….

Više o samim radionicama možete pronaći u Agendi koja se nalazi u prilogu ove objave. Prijavu na radionicu možete izvršiti putem maila irigmojgrad@live.com ili putem tel. 066/5433 999

0-02-05-75df3ef4f3628a3772f4234ad38f1907c2b146d516f76c4ec58e41ac192ff769_3d2c4160

O programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.
Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com