Sve nijanse kreativnosti na „19. Sernia Fashion Week-u“

Sve nijanse kreativnosti na „19. Sernia Fashion Week-u“

Proletnje izdanje „Serbia Fashion Week-a“, koji je ove godine deo projekta „Evropska prestonica kulture 2022“, održaće se od 26. do 30. aprila u Novom Sadu, a organizatori su se i ovoga puta potrudili da opravdaju lidersku poziciju i pripreme kvalitetan i raznovrstan program. Pored domaćih dizajnera, svoje nove kolekcije predstaviće i brojni gosti iz regiona i cele Evrope. Zbog toga je svoj dolazak na srpsku nedelju mode već najavio veći broj VIP gostiju iz sveta, a zahteve za akreditacije poslao je rekordan broj inostranih medija. Posle dve i po godine usled mera ograničenja putovanja zbog pandemije koronavirusa, „Serbia Fashion Week“ u punom sjaju opravdava svoj međunarodni karakter.

Neposredno pre ceremonije svečanog otvaranja 26. aprila, pa sve do kraja revijalnog dela programa, gosti će u Auli Novosadskog sajma moći da uživaju u prezentaciji i degustaciji proizvoda i upoznaju se sa uslugama koji nose oznaku “Najbolje iz Vojvodine”. Nakon što se predsednica naše nacionalne nedelje mode Svetlana Horvat tradicionalno obrati uglednim zvanicama i ostalim ljubiteljima mode i zvanično otvori „19. Serbia Fashion Week“, koji je među pet najvećih nedelja mode u Evropi i najznačajnija modna manifestacija u Jugoistočnoj Evropi“, uslediće tri bloka fantastičnih revija, onako kako je to publika već godinama navikla. Svoje nove kolekcije najpre će predstaviti „Spes Line“ dizajnerke Jovane Živković, „RA“ Teodore Radenković i „TMV Fashion“. Potom sledi revija talentovane slovenačke dizajnerke Sanje Veličković, čiji rad je srpskoj publici dobro poznat. Posle gošće iz Slovenije svoje kolekcije pokazaće „Alexander Bratscher“ i gošća iz Hrvatske, dizajnerka Jadranka Šegota. Za sam kraj svečane večeri, dizajnerka Suzana Perić obećava pravi modni spektakl.

dron

Narednog dana program na Novosadskom sajmu počinje revijama Silvane Tošić i Katarine Vidović, nastavlja se predstavljanjem novih kolekcija Milice Tričković i gošće iz Crne Gore Kristine Marović, a završava revijama švedske dizajnerke Iman Belmkadem i naše Marije Šabić, koja će se novom kolekcijom predstaviti publici posle jednogodišnje pauze.

Trećeg dana proletnjeg izdanja „Serbia Fashion Week-a“ na programu su revije brenda „SkiN“, dizajnerke Latinke Đorđević i gošće iz Grčke Džordžije Chioni i njenog brenda „T Fashion“. Publika će potom moći da uživa u novim kolekcijama „Carmichael Byfield“ iz Holandije, „ZIA Budapest“ iz Mađarske i Valentine Dukić iz Srbije. Čast da zatvore treće veče imaće dizajner Boško Jakovljević i njegova koleginica Jelena Malešević, koji će svojim novim kolekcijama publiku sigurno ostaviti bez daha.

Po završetku trodnevnih revija na Novosadskom sajmu, program se nastavlja u prostoru SKCNS „Fabrika“. Slede dva dana intenzivnog, raznovrsnog i pre svega kvalitetnog seminarskog, kao i izložbi i revija finalista takmičenja „European Fashion Talent Design Competition“, „National Fashion Talent Design Competition“ i „Ecolution Competition“.

IMG_8740

Nazivi seminara „Mladi lavovi u džungli“, „Moda i metaverse“ i „Održiva moda: Sutra počinje danas“, jasno ukazuju na teme o kojima će učesnici moći da se informišu. Najavljeni predavači iz Srbije i inostranstva, stručna i ugledna imena iz modne i kreativne industrije, kao i oblasti marketinga predstavljaju garanciju da će učesnici seminara imati priliku da se upoznaju sa tendencijama u oblasti mode, dizajna, marketinga i prodaje.

Na samom kraju „19. Serbia Fashion Week-a“, jedine licencirane nedelje mode u Srbiji, međunarodni žiri svečano će proglasiti pobednike takmičenja takmičenja „European Fashion Talent Design Competition“, „National Fashion Talent Design Competition“ i „Ecolution Competition“ i poslati poruku Srbiji i svetu da se kreativnost isplati i da najtalentovaniji autori uvek budu primećeni, ali i nagrađeni.