U Galeriji Matice srpske „Dame sviraju Šopena”

U Galeriji Matice srpske „Dame sviraju Šopena”

U saradnji s Beogradskim Šopen festom i povodom jubilarnog, 10. izdanja ove ugledne međunarodne manifestacije, u četvrtak 14. oktobra u Novom Sadu, tri naše eminentne pijanistkinje sviraće dela slavnog poljskog kompozitora

Biljana Gorunović, Rita Kinka i Marija Đukić

Koncert počinje u 20,00 časova, a ulaz je slobodan!

245211839_3079412515717357_73316036086589653_n

Biljana Gorunović poseduje širok pijanistički repertoar na kojem su zastupljena i dela domaćih autora. Nastupala je kao solista širom Srbije i u inostranstvu. Sarađivala je sa svim značajnim orkestrima i kamernim ansamblima u zemlji i brojnim uglednim solistima. Redovno održava majstorske kurseve i predavanja u okviru brojnih međunarodnih festivala, a angažovana je i kao članica žirija na brojnim takmičenjima.
Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 1994. godine, i dobitnica nagrade UMUS za najbolji koncert u 2006. godini.
Radi kao redovni profesor na Katedri za klavir.

Interpretacije Rite Kinke karakterišu specifčan stil sviranja pun senzibiliteta i sugestivnosti i odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara. Ostvarila je preko 800 resitala i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u skoro svim evropskim zemljama, kao i van evropskog kontinenta.

Prva je dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta Prix femmes d`Europe („Za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine, te Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2002. godinu.
Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Pijanistkinja Marija Đukić poseban afinitet pokazuje prema delima klasicizma i romantizma, a naročito kompozicijama Frederika Šopena. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Rusiji, Italiji, Švajcarskoj, Turskoj.

Član je trija Amorosso i Classica Aeterna.

Godine 2015. koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine obeležila je 30 godina umetničkog rada. Kao solista sarađivala je s najboljim beogradskim orkestrima.
Zaposlena je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao redovni profesor na Katedri za klavir.