Ciklus filmova Luja Mala

Ciklus filmova Luja Mala

Art bioskop CK13 organizuje ciklus filmova Luja Mala. Ovaj nepredvidivi filmski stvaralac obogatio je svet filma tokom skoro četrdesetogodišnje karijere koja ga je odvela od periferije francuskog novog talasa do avangarde američkog filmskog stvaralaštva.

PROGRAM

Ponedeljak, 8. novembar, 19h
Lutajući plamičak (Le Feu Follet, 1963, 1h48min)

Ovo je jedan od najmračnijih i verovatno jedan od najvećih filmova Luja Mala. U njemu nas suočava sa veoma problematičnim pitanjima kao što su samoubistvo, zavisnost i samoća. Snimljen je u vreme kada je Mal progovarao o sopstvenoj egzistencijalnoj krizi. Mučen sumnjama u svoju budućnost i duboko skeptičan u svoje sposobnosti filmskog reditelja, Mal se povukao u sebe i postao zavisan od alkohola. U ovom mračnom periodu Mal je napisao scenario za Lutajući plamičak.

Luj Mal cover

Utorak, 9. novembar, 19h
Doviđenja deco (Au Revoir les Enfants, 1987, 1h44min)

Po povratku u Francusku, 1986. godine, nakon decenije snimanja filmova u SAD, Mal je počeo da radi na svom najličnijem filmu, onom koji se u velikoj meri oslanjao na njegova iskustva iz detinjstva tokom Drugog svetskog rata. Doviđenja deco je film koji je Mal planirao da snimi tokom cele svoje karijere. Dirljivo je ispitao radost i traume rane adolescencije smeštene u pozadini možda i najmračnijeg perioda u francuskoj istoriji.

Sreda, 10. novembar, 19h
Lift za gubilište (Ascenseur pour l’échafaud, 1958, 1h31min)

Ciklus se završava filmom Lift za gubilište. Ovaj izvanredan i stilski napet triler se smatra jednim od filmova koji su započeli francuski novi talas.

Urednik ovog ciklusa je Miloš Miletić. Ulaz na sve projekcije je besplatan.